Ko nas napadajo virusi in prehladna obolenja, radi posežemo po medu. Koristen je skoraj pri vseh težavah, krepi imunski sistem in je bogato energijsko hranilo. Poglejmo si zdravilno delovanje različnih vrst medu
- Smrekov med
se priporoča pri kašlju, bronhitisu in slabokrvnosti.
- Hojev med
se uporablja pri slabokrvnosti, boleznih dihal (pri bronhitisu, vnetju sapnika), prehladu, gripi in pri slabem zadahu. Ta vrsta medu pri ljudeh, ki so alergični na med, sproži najblažjo reakcijo.
- Gozdni med
se uporablja pri vnetju dihalnih poti, pri zmanjšani odpornosti organizma in živčni napetosti.
- Žajbljev med
zaradi vsebnosti majhnih količin eteričnega olja deluje kot blago razkužilo. Uporablja se tudi pri prehladu, kašlju, olajša izkašljevanje, pri bronhitisu in za boljše spanje.
- Regratov med
se uporablja pri prehladih.
- Cvetlični med
deluje kot naravno zdravilo proti alergijam, zlasti pri senenem nahodu. Pomaga pri izčrpanosti organizma in krepi srce ter ožilje.
- Lipov med
se uporablja pri prehladih, povišani telesni temperaturi, glavobolu, izgubi apetita in kašlju. Ker pospešuje znojenje, ni priporočljiv za srčne bolnike.
- Kostanjev med
vsebuje več fruktoze kot glukoze, zato ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo tudi lažji sladkorni bolniki. Uporablja pa se tudi pri slabokrvnosti, utrujenosti in nezadostni prehrani.
Nasvet
Pozorni pa moramo biti, da je med pri kuhi in peki izpostavljen čim nižjim temperaturam, saj se pri višjih temperaturah pospešuje temnenje kolačev oziroma testa, hkrati pa z visoko temperaturo uničimo večino njegovih zdravilnih učinkovin.
Pripravila: Maja Piskernik