Živila, ki preprečujejo zgago

21. 7. 2015
Deli
Živila, ki preprečujejo zgago  (foto: Urška Pavčnik)
Urška Pavčnik

Zgaga je pekoč občutek, ki se iz žličke širi za prsnico proti vratu. Ponavljajoča se težava nastane zaradi čezmernega zatekanja želodčne vsebine v požiralnik ali celo v usta in dihala. Z njo se pogosto srečajo tudi nosečnice. Strokovnjaki ocenjuje, da kar več kot četrtina. Poglejmo, kako lahko na naraven način zgago preprečimo ali omilimo.

Top 5 živil, ki preprečujejo zgago:

  • Koromač (janež) - primešate ga lahko k poljubni solati ali ga uživate kot prilogo.
  • Zelena zelenjava (šparglji, solata, špinača, stročji fižol) bo učinkovito delovala proti zgagi.
  • Perutnina in ribe blagodejno vplivajo na naše želodčke. Izogibajmo se ocvretmu mesu, raje ga kuhajmo, soparimo ali popečemo.
  • Ovseni kosmiči absorbirajo kislino, zato so kot nalašč primerni za vse tiste, ki imajo težave z zgago.
  • Ingver, čudežno živilo, ki si ga lahko poleti privoščimo v ledenem čaju.

Vse nosečnice, ki imate probleme z zgago se obvezno izogibajte česnu, čebuli in mastnim prelivom.

Koktajl proti zgagi:

  • 1 banana
  • ½ ingverja
  • ½ svežega ananasa
  • 1 dl kokosovega mleka
  • voda (po potrebi)
  • kokosov čips

Vse sestavine (razen kokosovega čipsa) zmešajte v multipraktiku ali blenderju. Prelijte v kozarec in posujte s kokosovim čipsom.

Koktajl proti zgagi je nared.

Pripravila: Urška Pavčnik, prehramebena strokovnjakinja, mag. inž. živilstva

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"