Zgaga je pekoč občutek, ki se iz žličke širi za prsnico proti vratu. Ponavljajoča se težava nastane zaradi čezmernega zatekanja želodčne vsebine v požiralnik ali celo v usta in dihala. Z njo se pogosto srečajo tudi nosečnice. Strokovnjaki ocenjuje, da kar več kot četrtina. Poglejmo, kako lahko na naraven način zgago preprečimo ali omilimo.
Top 5 živil, ki preprečujejo zgago:
- Koromač (janež) - primešate ga lahko k poljubni solati ali ga uživate kot prilogo.
- Zelena zelenjava (šparglji, solata, špinača, stročji fižol) bo učinkovito delovala proti zgagi.
- Perutnina in ribe blagodejno vplivajo na naše želodčke. Izogibajmo se ocvretmu mesu, raje ga kuhajmo, soparimo ali popečemo.
- Ovseni kosmiči absorbirajo kislino, zato so kot nalašč primerni za vse tiste, ki imajo težave z zgago.
- Ingver, čudežno živilo, ki si ga lahko poleti privoščimo v ledenem čaju.
Vse nosečnice, ki imate probleme z zgago se obvezno izogibajte česnu, čebuli in mastnim prelivom.
Koktajl proti zgagi:
- 1 banana
- ½ ingverja
- ½ svežega ananasa
- 1 dl kokosovega mleka
- voda (po potrebi)
- kokosov čips
Vse sestavine (razen kokosovega čipsa) zmešajte v multipraktiku ali blenderju. Prelijte v kozarec in posujte s kokosovim čipsom.
Koktajl proti zgagi je nared.
Pripravila: Urška Pavčnik, prehramebena strokovnjakinja, mag. inž. živilstva