Preverite, kaj svetuje nutricionistka Mojca Cepuš.
Ne iščite bližnjic
Telo si zapomni vse! Vsako sladko pregreho, vsak zgrešen obrok in vsak hamburger. "Z bližnjicami ne moremo prelisičiti telesa. In če si ne bomo vzeli časa za pripravo hrane in kuhanje, bomo težko vzdrževali zdravo in vitko telo," pravi nutricionistka Mojca Cepuš.
Prehranska strokovnjakinja obenem še opozarja, da je največja napaka glede prehrane ta, da pri hrani nimamo reda. S tem si izključno škodujemo.
Izberite pravi obrok
Kakšen je resnično zdrav obrok? Najpomembneje je, da je uravnotežen. Kaj to pomeni, je odvisno od posameznika: za pisarniškega uslužbenca je zdrav obrok nekaj drugega kot za maratonca.
Nekaj smernic nutricionistke: polovica krožnika naj prekriva zelenjava, drugo polovico pa razdelite na beljakovine, kot je na primer riba, in hrano, ki vsebuje ogljikove hidrate, kot so kaše, krompir ...
Recept za vitko telo
Je povsem preprost. "Ne uživajte belih rafiniranih izdelkov, ne pijte sladkanih pijač. Meso omejite na 100 g na dan, ne uživajte preveč sladkarij, sploh pa ne tistih s hidrogenizirano maščobo (margarinami), ter imejte redne obroke. Lahko imate samo tri obroke čez dan, a naj bodo ti vedno ob isti uri in primerno veliki," svetuje Mojca Cepuš.
"Zelo pomembno je tudi, da pojeste dovolj zelenjave v vseh oblikah: surovo, kuhano, pečeno, solate ... Tako boste telesu zagotovili vitamine, minerale in vlaknine; slednje so zlasti pomembne za zdravo prebavo in posledično raven trebušček."
Za kosilo potrebujete le 25 minut
Če boste obroke načrtovali vnaprej, boste za pripravo kosila porabili le 20 minut – manj kot potrebujete, da se pripeljete do Mc'Driva ...
"Zelenjavna juha je lahko narejena v 15 minutah, solata prav tako. Tudi večina kaš je, če jih namočite večer prej, kuhanih v 20 minutah. Zdravo kosilo je lahko pripravljeno v pol ure, tudi če želite jesti juho, meso, prilogo in solato," h kuhanju svojih obrokov spodbuja Mojca Cepuš, ki pravi: "Jaz vso hrano skuham v največ 25 minutah."
Primer kosila, ki ga Mojca obožuje:
- zelena leča na maslu z lososom
- mešana zelena solata
Zeleno lečo namočimo čez noč. Kuhamo jo 15 minut. Solimo in dodamo žličko masla in narezan drobnjak. Lososa popečemo na ponvi in dodamo malo narezanega rožmarina. To je vse umetnost. :)
Brez izgovorov
Danes obiščite Aktivni.si Facebook stran, ker vas tam čaka izziv.