Ste izbirali osnovno šolo, v katero boste vpisali otroka, ali menite, da so vse enake po kvaliteti učenja in učnem pristopu? No, takšne šole kot jo imajo na Nizozemskem in velja za najboljšo, pri nas ne poznamo. Se strinjate s takšnim pristopom? 

Takšna je najboljša šola, ki bi jo obiskovali vsi

Ob besedi šola si verjetno predstavljate stavbo z učilnicami in učnim načrtom za vsak razred posebej. Šola Agora na Nizozemskem v Roermondu je ubrala nekonvencionalni pristop in nekateri bi rekli, da je kršila vsa pravila, ki se jih upošteva v izobraževalnih ustanovah. 

Šola nima razredov, niti učilnic ali učnega načrta. Otroci pravijo, da lahko večinoma počnejo karkoli želijo. To se sklada s ciljem šole, ki se osredotoča na učenje in ne poučevanje. 

Direktor šole Rob Houben je povedal, da tedensko prejmejo okrog 70 prošenj z ljudmi s celega sveta, ki si želijo ogledati šolo in ugotoviti, kaj tam počnejo. Houben jih skoraj vedno zavrne, saj nima časa za takšne stvari. 

Kako poteka učenje? 

Učenci šole Agora so stari med 12 in 18 let in imajo nadzor nad tem, v katero smer se želijo izobraževati. Poleg učenja tudi veliko raziskujejo, teme pa so zanje zanimive, saj so sami odločili, česa približno si želijo. Ravno v tem učenci najbolj uživajo: v svobodi raziskovanja in učenja priljubljenih tem. Lahko tudi določijo, kdaj želijo začeti in končati s poukom. 

Čeprav običajnih učilnic ni, ima vsak učenec svojo mizo, ki jo lahko prilagodi sebi. Nekdo je npr. nanjo pritrdil del avtomobila, ki so ga našli na lokalnem odpadu. Po malici ali kosilu pa jih spodbujajo, da meditirajo ali zadremajo na posebnih počivalnikih. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by English Language Coach (@english_with_sasha)

Direktor šolo opiše na zelo zanimiv način: "Mešanica univerze (kjer učenci dobijo znanje), budističnega samostana (kjer učenci razmišljajo), tematskega parka (za igro), trga (kjer se trguje)." 

Nekateri pristop k učenju šole Agora obsojajo, saj so prepričani, da tedensko otroci potrebujejo določeno število različnih predmetov. Houben pa pravi, da vlada od njih zahteva le to, da svoje učence v določenem obdobju pripeljejo na določeno raven znanja. 

Internet in telefoni dovoljeni

Če v večini šol prepovedujejo uporabo telefona in računalnika, je to tu dovoljeno, še več, otroci prenosne računalnike dobijo brezplačno. Dovoljeno jim je cel dan uporabljati telefon, saj se morajo sami naučiti, da ob določenih urah ne smejo uporabljati tehnologije. In s tem pristopom šola to odlično dosega. 

Trenutno šolo obiskuje 250 učencev, pred šolo pa se vije dolga čakalna vrsta vseh, ki si želijo postati njeni učenci. Bi vanjo hoteli vpisati tudi svoje otroke? 

Vir: ummid.com, Zadovoljna.rs

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Kineziologinji: "Če želimo poslušati svoje telo, ga moramo najprej res zelo dobro poznati"