Zato starejši od 60. let pozimi ne bi smeli opustiti vadbe

Zato starejši od 60. let pozimi ne bi smeli opustiti vadbe (foto: Profimedia) Profimedia
23. 1. 2023

Ste pozimi opustili vadbo, ker se vam ne ljubi ven ali se bojite, da si boste zunaj nakopali poškodbe s padci? Trenerka Tjaša svetuje, da tega ne storite. 

Gibanje lahko omogoči lepo starost, saj oseba še vedno lahko počne vse, kar si želi, ne da bi jo pri tem ovirale bolečine ali kakšne nezmožnosti. Še bolje je, da lahko že danes začnete z redno vadbo in si s tem zagotovite zdravo starost. Poglejte, kaj svetujte trenerka Tjaša Babnik, ki med drugim vodi tudi vadbe za starejše. 

Tjaša je tokrat pripravila nekaj nasvetov glede vadbe za starejše. 

"Vadba je pomembna v vseh starostih, še posebej pa za starejše odrasle. S staranjem se naša mišična masa zmanjšuje, kar lahko oteži opravljanje vsakodnevnih nalog. Ljudje, ki telovadijo, imajo običajno izboljšano imunsko in prebavno delovanje, nižji krvni tlak, diabetes, debelost, bolezni srca in osteoporozo.

Ker pa se temperature v zimskih mesecih znižajo, obstaja skušnjava, da opustimo svoje običajne vadbene navade. Raziskave so pokazale, da lahko samo 30 minut vadbe vsak dan prepreči zdravstvena tveganja, povezana z nedejavnostjo.

Nič nenavadnega ni, da so starejši odrasli manj aktivni, kot so bili v mladosti.

Do starosti 75 let se skoraj vsak tretji moški in ena od dveh žensk ukvarja z malo ali nič telesne dejavnosti.

Telesna nedejavnost lahko povzroči občutke tesnobe in depresije, visok krvni tlak, debelost, oslabljen imunski sistem, slabo prekrvavitev, povečana vnetja in izgubo mišične mase. Tisti, ki so telesno nedejavni, so prav tako izpostavljeni večjemu tveganju, da prej izgubijo svojo neodvisnost kot tisti, ki ohranjajo fizično aktiven življenjski slog. Čeprav je vadba vse leto nujna za splošno zdravje, je pomembno, da vztrajate z vadbo tudi pozimi.

Prednosti vadbe za starejše

Ko je zunaj hladno, je vabljivo prenehati z vašo vadbo. Ohranjanje kondicije tudi v zimskih mesecih vam bo pomagalo živeti dolgo in aktivno življenje. Tukaj je nekaj prednosti, ki jih prinaša vadba pozimi:

Tjaša Babnik Tjaša Babnik

Tjaša Babnik

Okrepite svoje srce

Vsakič, ko vadite, pomagate okrepiti svoje srce in izboljšati vzdržljivost srca in ožilja. Ohranjanje doslednega urnika vadbe lahko okrepi vašo srčno mišico in vam pomaga pri soočanju z različnimi življenjskimi stresorji. Telovadba v mrzlem vremenu lahko povzroči močnejše delo srca pri porazdelitvi krvi po telesu. Ti lahko izboljšajo zdravje srca in ožilja za tiste, ki redno telovadijo. Preden se udeležite novih vadb, se posvetujte s svojim zdravnikom, zlasti v hladnem vremenu.

Ostanite hidrirani

Na splošno so starejši odrasli bolj izpostavljeni tveganju dehidracije, vendar se to tveganje lahko poveča v zimskih mesecih. Verjetneje je, da bomo pozimi manj žejni, a naše telo mora biti še vedno hidrirano. Vadba lahko povzroči, da se potimo in deluje kot opomnik, da pijemo vodo in uživamo več hidrirajoče hrane.

Ostanite polni energije

Zimsko vreme lahko povzroči, da se počutite brezvoljno in brez energije. Premikanje telesa je odličen način, da vas poživi in ​​da se počutite bolj budni.

Izboljšajte kakovost spanja

Ljudje, ki se vsaj 30 minut ukvarjajo z zmerno aerobno vadbo, opazijo razliko v kakovosti spanja ponoči. Izberite vadbo, kot je joga ali hoja, da povečate srčni utrip. Vadbi tudi spodbujata biološke procese v možganih in telesu, ki prispevajo h kakovostnemu spancu.

Okrepite svoj imunski sistem

Naš imunski sistem deluje v boju proti boleznim, kot sta prehlad in gripa. Dosleden režim vadbe lahko okrepi naš imunski sistem. Gibanje nam pomaga preprečevati bolezni in ohranjati zdravje vso zimo.

Če smo v zimskih mesecih zaprti doma, se lahko počutimo zaskrbljeni, nemirni in nepovezani z drugimi. Naj vas pozimi ne bo strah stopiti ven ali iti na sprehod. Bodite primerno oblečeni in se izogibajte odhodu na prosto, če je na prehodih led ali sneg."

Za vse, kateri ste dobili motivacijo vabljeni, da izvedete telovadbo s pomočjo stola doma: 
Za redne termine vadbe pa se vsi s statusom upokojenca lahko obrnete na Center Aktivnosti Fužine.

Avtorica vsebine: Tjaša Babnik

Tjašo lahko kontaktirate tudi na Instagramu ali Facebooku