Poletje v kozarcu: domača marelična marmelada z vaniljo
Pripravite si slastno zalogo, ki vas bo razveseljevala v jesenskih in zimskih dneh. Marelična marmelada na svežem kruhu? Njam! Domača marelična marmelada z vaniljo na doma pečenem kruhu? Ni boljšega!
Marelična marmelada z vaniljo
Za posebnost pa še bezgov sirup
Za približno 5 kozarčkov (po 250 ml) potrebujete:
- 1,5 kg marelic
- 1 strok vanilje
- 1-2 žlici limonovega soka
- 200 ml bezgovega sirupa
- 500 g želirnega sladkorja (3:1)
Priprava:
1. Marelice operite, jih prepolovite in jim odstranite koščice. Sadje nato zrežite na drobne koščke. Strok vanilje po dolgem razprite in z nožem postrgajte sredico.
2. V večjem loncu zmešajte koščke marelic, vaniljino sredico, limonov sok, bezgov sirup in želirni sladkor. Mešanico pustite stati približno 1 uro.
3. Mešanico pretlačite s paličnim mešalnikom in jo počasi zavrite. Kipeče naj vre približno 5 minut, mešanico pa občasno premešajte.
4. Marmelado takoj prelijte v kozarčke, oplaknjene pod vročo vodo. Kozarčke zaprite, jih obrnite in jih pustite stati približno 5 minut. Počakajte, da se marmelada ohladi.
Čas priprave: približno 1 ura in 25 minut.
Če ostane trdna, je kuhana in jo lahko prelijete v kozarčke.
Če steče, morate maso še malce pokuhati, vendar ne dlje kot 8 minut.
Za poletno kosilo priporočamo italijansko paradižnikovo juho ter za sladico avokadov sladoled.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?