Ko kupujemo sadje in zelenjavo, izbiramo čim bolj sveže pridelke, da bi jih lahko uživali čim dlje. Za ohranjanje svežine pa je pomembno tudi njihovo pravilno shranjevanje. Ali ste vedeli, da nekatere vrste sadja in zelenjave proizvajajo etilen - plin, ki pospeši proces zorenja sadja in zelenjave - zato jih je potrebno hraniti ločeno od pridelkov, ki so občutljivi na etilen? Razkrivamo, katere vrste pridelkov so to in kako jih pravilno shranjevati.
Vsi pridelki ne gredo v isti 'koš'
Nekaj preprostih, a učinkovitih trikov, kako ohraniti svežino sadja in zelenjave, v videu razkriva voditelj Nik Škrlec. V nadaljevanju pa boste izvedeli, kako pravilno shranjevati živila, da bodo ostala sveža dlje časa.
Ali shranjujete jabolka, hruške in banane skupaj z drugimi živili? Z vidika svežine si s tem ne delate nobene usluge. Ti sadeži so namreč eni izmed mnogih, ki proizvajajo etilen, zato jih hranite ločeno od drugih živil.
Jabolka slabo vplivajo na svežino nekaterih živil, zagotovo pa ne škodijo krompirju. Prav nasprotno. Da bi krompir ostal svež in čvrst dlje časa, ga hranite na hladnem in temnem mestu, v mrežasti vreči, zaboju ali košari, v katero skupaj z njim postavite jabolko. Tako ne bo kalil več tednov.
Razkrivamo, katere vrste sadja in zelenjave še proizvajajo etilen, katere so nanj občutljive ter katerim ta plin sploh ne škodi.
Jabolka, hruške, banane, avokado, kivi, breskve, melona, paprika, paradižnik.
Jabolka, hruške, banane, avokado, grozdje, melona, lubenica, kivi, limone, breskve, mango, šparglji, brokoli, kumare, jajčevci, solata, čebula, paprika, buča.
Borovnice, češnje, grenivka, pomaranče, ananas, maline, jagode, fižol, česen, krompir, paradižnik.
Podaljšajte svežino sadju in zelenjavi
Da bo shranjevanje sadja in zelenjave še lažje, predvsem pa bolj učinkovito, si pomagajte s to tabelo. Lahko si jo natisnete in nalepite na vidno mesto, da bo vedno pri roki.
Po kakovostno svežo hrano k zanesljivemu trgovcu
Če želite uživati sveže pridelke, bodite na njihovo svežino pozorni že pri nakupu. Priprava svežega obroka se namreč ne začne v kuhinji, temveč v trgovini.
Ali ste vedeli, da kar 68 % vprašanih v raziskavi povezuje Spar z visoko kakovostjo sveže hrane, kar je občutno višji odstotek povezanosti s to trditvijo, kot pri drugih trgovcih, ki so bili vključeni in ocenjeni v raziskavi?*
V Sparu ponujajo veliko izbiro svežih živil – sadja in zelenjave, kruha in drobnega peciva, kakovostnega mesa ter rib in morskih sadežev. Pri zagotavljanju kakovostne ponudbe sveže hrane se lahko pohvalijo z velikim naborom lokalnih dobaviteljev ter posledično najkrajšimi možnimi dobavnimi potmi, svežino na police zloženih pridelkov pa vsakih nekaj ur preverjajo njihovi prodajalci.
Preverite kakovost njihovega svežega sadja in zelenjave tudi vi in se pridružite številnim kupcem, ki vedo, da je Spar vodilni trgovec v ponudbi kakovostne sveže hrane v Sloveniji.
*Več na www.spar.si.