V več vrstah mesa so odkrili prisotnost Salmonelle: če imate izdelke doma, jih zavrzite

25. 7. 2024
Deli
V več vrstah mesa so odkrili prisotnost Salmonelle: če imate izdelke doma, jih zavrzite (foto: Profimedia)
Profimedia

Prisotnost Salmonelle je bila potrjena pri različnih vrstah mesa.

Na spletni strani republike Slovenije poročajo, da so v različnih vrstah mesa odkrili prisotnost Salmonelle. Izdelkom je sicer že potekel rok, tisti, ki so meso zamrznili, pa naj ga zavržejo, svetujejo na portalu. Priporočilo velja za čevapčiče, začinjena bedra brez kosti ter začinjene piščančje peruti.

Podatki o izdelkih

Čevapčiči

"UVHVVR je v okviru uradnega nadzora odvzela vzorec mesnega pripravka v prometu, v katerem je uradni laboratorij potrdil prisotnost bakterije Salmonella Enterica," pišejo na strani.

  • Opis izdelka: Čevapčiči iz perutninskega in govejega mesa
  • Vrsta izdelka: mesni pripravek
  • Lot: 1166/2024
  • Rok uporabe: 21.07.2024
  • Podatki o vzorcu: Živilo vzorčeno 19.07.2024 v mesnici Tripar, Škofije
  • Proizvajalec: Mesnica Tripar, Škofije
  • Država porekla: Slovenija
  • Opis nevarnosti: Prisotnost Salmonelle enterica subsp. enterica 0:7.
  • Priporočila uporabniku: Živilu je 21.07.2024  pretekel rok uporabe. V kolikor so potrošniki izdelek zamrznili, naj ga zavržejo.

Začinjene piščančje peruti

"UVHVVR je v okviru uradnega nadzora odvzela vzorec mesnega pripravka, v katerem je uradni laboratorij potrdil prisotnost bakterije Salmonella Enterica," poročajo na portalu.

  • Opis izdelka: Začinjene piščančje peruti
  • Vrsta izdelka: mesni pripravek
  • Lot: 7285
  • Rok uporabe 19.07.2024
  • Proizvajalec: WECH, Avstrija
  • Distributer: Hofer trgovina d.o.o.
  • Država porekla: Avstrija
  • Opis nevarnosti: Prisotnost Salmonelle enterica subsp. enterica 0:7
  • Priporočila uporabniku: Živilu je 19.07.2024  pretekel rok uporabe. V kolikor so potrošniki izdelek zamrznili, naj ga zavržejo.

Začinjena bedra brez kosti

Tudi pri začinjenih bedrih je podobna situacija, kakor pri čevapčičih in piščančjih perutih. "UVHVVR je v okviru uradnega nadzora odvzela vzorec mesnega pripravka, v katerem je uradni laboratorij potrdil prisotnost bakterije Salmonella Enterica," pišejo na strani.

  • Opis izdelka: Začinjena bedra brez kosti
  • Vrsta izdelka: mesni pripravek
  • Lot: 24/2024; v prodaji v rinfuzi
  • Podatki o vzorcu: Živilo vzorčeno 19.07.2024, v trgovini Slavček, Velike Lašče; datum proizvodnje 19.07.2024; rok uporabe 2 dni
  • Proizvajalec: Slavček d.o.o., Velike Lašče
  • Država porekla: Slovenija
  • Opis nevarnosti: Prisotnost Salmonelle enterica subsp. enterica 0:7
  • Priporočila uporabniku: Živilu je 21.07.2024  pretekel rok uporabe. V kolikor so potrošniki izdelek zamrznili, naj ga zavržejo.