4 razlogi, zakaj je za povečanje energije hoja boljša od kave

4 razlogi, zakaj je za povečanje energije hoja boljša od kave (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2022

Ko (z)manjka energije, radi posežemo po kavi. Zjutraj, da bi se zbudili in nato še sredi dneva, da se po nenadnem padcu energije znova poberemo.

Namesto tega obujte športne copate – študije so pokazale, da je sprehod lahko celo boljši od skodelice kave. 

Na Univerzi Georgia so preverili, kako na raven energije vpliva hoja po stopnicah. Že po desetih minutah hoje (nizke do zmerne intenzivnosti) so se udeleženci počutili bolj energične kot po zaužitju 50 mg kofeina, ki ga vsebuje pol skodelice kave. Številne druge raziskave pa so pokazale, da za dobro dozo energije poskrbi tudi vsaj 20-minutni sprehod. 

Zato je hoja lahko boljša od kave

1. Izboljša se splošno zdravje 

Sprehod ni le hitra rešitev za več energije, ko se ven odpravite vsak dan, postane to zelo učinkovit način za ohranjanje ali izboljšanje splošnega zdravja. Posledično tako skrbite za več energije na splošno, boljše razpoloženje, zdravje srca in ožilja, za boljši spomin … 

2. Sprememba okolja

Kako so videti vaša jutra: medtem ko pijete kavo, že pregledujete e-pošto? Brezciljno brskate v spletu? Hitite in pripravljate stvari, ki jih morate vzeti s seboj? Je podobno tudi v popoldanskem času – vedno polno stresa?

Če se (zjutraj) odpravite na sprehod, poskrbite za spremembo okolja in s tem za t. i. mentalno ponastavitev. Že deset minut hoje vam lahko pomaga znižati raven stresa in poskrbi za boljšo osredotočenost. 

3. Ne moti vašega spanca

Kofein, zlasti pozno popoldne, lahko negativno vpliva na spanec, kar pomeni, da boste naslednji dan še bolj utrujeni in manj produktivni. Sprehod pa bo imel ravno obraten učinek, verjetno boste po prijetnem sprehodu bolje spali. Preživljanje časa zunaj pozitivno vpliva tudi na cirkadiani ritem, kar vpliva na vašo kakovost spanca.

4. Nima stranskih učinkov

Zmerno uživanje kofeina lahko izboljša raven budnosti in osredotočenosti, toda če zaužijete preveč kofeina, se hitro srečate z razdražljivostjo, nespečnostjo, slabostjo … – s takšnimi stranskimi učinki se po prijetnem sprehodu v naravi verjetno ne boste srečali.

Viri:
Effects of Caffeine and Acute Aerobic Exercise on Working Memory and Caffeine Withdrawal
Skip the caffeine, opt for the stairs to feel more energized