Bliža se zima in tu so navade, ki jih NE SMETE opustiti! (ker bodo poskrbele za zdravje)

Bliža se zima in tu so navade, ki jih NE SMETE opustiti! (ker bodo poskrbele za zdravje) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 10. 2022

V zimskem času se bo rutina nekoliko spremenila, a tu je nekaj navad, ki jih ne bi smeli opustiti. 

Že komaj čakate zimski čas, ali izkoriščate vsak sončni jesenski žarek in že pogrešate visoke temperature? Vsak letni čas s seboj prinese nekaj drugega in tudi pozimi bo drugače. 

Preverite tudi:

Za vas imamo nekaj nasvetov oziroma navad, ki jih ne bi smeli opustiti, ker ohranjajo vašo zdravo rutino. Ali čez zimo še vedno počnete vse to? 

Sprehodi

To je verjetno prva stvar, ki jo zmanjšamo ali popolnoma opustimo, ko se dan začne občutno krajšati. Morda zato, ker se ne želimo sprehajati po temi, ali ker je zunaj mraz. Vendar je zapiranje med štiri stene še slabša ideja. 

Ko boste manj na prostem in tudi manj zračili prostore, boste lažje staknili prehlad, gripo ali kaj drugega, saj boste več časa izpostavljeni bakterijam in virusom. Lahko pride tudi do glavobolov, utrujenih oči in podobnih posledic, saj vam primanjkuje tistih sprehodov, na katerih se spočijete, zbistrite misli in zrete v naravo. 

Večkrat na teden bi se morali tudi pozimi odpraviti na sprehod. 

Zimske "zaloge"
Profimedia

Zagotovo ste že slišali koga, da se vsako zimo zredi za kakšen kilogram in tudi opusti svojo vadbeno rutino. Kaj pa, če bi bilo letos drugače? 

Ni nujno, da je zima letni čas, ko opustite gibanje in več jeste. Pravzaprav takrat telovadbo še bolj potrebujete, če želite ostati zdravi in sproti opraviti s stresom, preden izgorite. Zato si že sedaj zadajte zaobljubo, da niti pozimi ne boste opustili vadbe. Po potrebah jo prilagodite, nikakor pa z njo ne prenehajte! 

Drži pa, da boste vsaj v decembrskem času imeli več zabav, poskusili veliko sladic in si privoščili vročo čokolado. Skušajte vse to obdržati v zmernih mejah in v splošnem jesti zdravo, pa bo vse vredu. 

Kaj pa druženje? 

Zimski praznični čas je za mnoge lahko stresen tudi zato, ker se počutijo osamljene. Navzven lahko oseba izgleda popolnoma normalno, v resnici pa trpi zaradi kakšnega travmatičnega dogodka, ali pa nanjo preprosto vsi pozabijo, medtem ko čas preživijo z drugimi. 

Profimedia

Zato kljub temu da boste imeli poln urnik, najdite čas za druženje s prijatelji. Malo bolje poglejte, ali poznate koga, ki bi mu tudi v prazničnem času vaša družba še kako prijala in mu namenite nekaj svojega časa. S tem lahko zelo polepšate to čarobno obdobje. 

Poleg tega ni ravno zdravo, da se v temačnih dnevih zapirate v svoje stanovanje. Poskrbite tudi za duševno počutje in pokličite prijatelje, pojdite na kosilo z družino in preživite čas s partnerjem.