Če bi radi naredili kaj dobrega za svoje zdravje, pijte ta čaj. Je zelo preprost, okusen in odlično vpliva na počutje.
Tibetanska medicina se že stoletja uporablja po vsem svetu kot alternativa uradni medicini, predvsem zaradi dejstva, da so Tibetanci znani po svojem zdravju in dolgoživosti. Ena izmed najbolj razširjenih metod v njihovem tradicionalnem zdravilstvu je pitje tibetanskega čaja, ki velja za naravno sredstvo za krepitev imunskega sistema in odpravljanje utrujenosti, piše Krstarica.
Glavna sestavina tega čaja je ingver, ki ima močne protivnetne, antipiretične (zoper povišano telesno temperaturo) in analgetične lastnosti. V kombinaciji z drugimi sestavinami pa napitek pomaga tudi pri boju proti kronični utrujenosti in občutku izčrpanosti, ki pogosto spremlja prehod med letnimi časi.
Prav obdobje menjave letnih časov, zlasti spomladi, ko je imunski sistem oslabljen in se pojavi t. i. spomladanska utrujenost, je idealen čas za uvedbo tibetanskega čaja v vsakodnevno rutino.
Napitek se pripravi iz petih gramov naribanega ingverja, dveh žlic sveže iztisnjenega limoninega soka, dveh žlic medu, ščepca mlete pekoče paprike in ščepca janeža ter dveh litrov vode.
Vodo zavremo, odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi, nato dodamo vse sestavine, napitek precedimo in ga pijemo čez dan po požirkih ali še bolje – eno skodelico pred vsakim obrokom.
Količina pripravljenega čaja zadostuje za tri osebe, v primeru individualne uporabe pa lahko sestavine preprosto zmanjšamo. Pomembno je, da čaj vsak dan pripravimo svež, saj se odsvetuje uživanje napitka, ki je ostal od prejšnjega dne.