Čaj je lahko smrt za vaše zdravje, če ga pijete v kombinaciji s temi živili

5. 11. 2024
Deli
Čaj je lahko smrt za vaše zdravje, če ga pijete v kombinaciji s temi živili (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Če uživate ta živila, nikar ne pijte čaja.

Topli napitki se izredno priležejo sploh v hladnih dneh. Še posebej priljubljen je čaj, ki lahko prinaša številne koristi za zdravje. Po drugi strani pa ima lahko tudi negativne učinke.

Ne spreglejte:

Čaj lahko zavira absorpcijo železa

Uživanje pravega čaja ali kave lahko zavira absorpcijo železa, kar lahko pripelje do pomanjkanja železa in zdravstvenih težav, kot so slabokrvnost. Redno pitje čaja ali kave ob oziroma takoj po obroku ima lahko resne negativne učinke na zdravje.

V kolikor vam primanjkuje železa, se izogibajte uživanju kave in pravega čaja ob ali po obroku. Tem napitkom pa se je še posebej dobro izogniti takrat, ko uživate živila, bogata z železom (npr. rdeče meso, špinača ali brokoli).

Trije triki, zaradi katerih bo radiator toplejši in se hitreje segrel

To seveda ne pomeni, da se je čaju treba popolnoma izogibati, a nekaj dodatne previdnosti ni odveč. Sploh, če vam primanjkuje železa, si ob obrokih, bogatih z železom, raje privoščite pijače, bogate z vitaminom C - ta namreč pomaga pri boljši absorpciji železa. 

Živila, bogata z železom:

  • Rdeče meso;
  • Ribe;
  • Rumenjak;
  • Soja in tofu;
  • Špinača;
  • Fižol;
  • Suhe marelice;
  • Brokoli.

Živila, bogata z vitaminom C:

  • Citrusi;
  • Jagode;
  • Brokoli;
  • Paradižnik,
  • Paprika;
  • Kivi.

Vir: kafe.rs

https://aktivni.metropolitan.si/prehrana/sirup-rdeca-pesa-razstrupljanje-slabokrvnost-imunski-sistem/

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić