Če uživate ta živila, nikar ne pijte čaja.
Topli napitki se izredno priležejo sploh v hladnih dneh. Še posebej priljubljen je čaj, ki lahko prinaša številne koristi za zdravje. Po drugi strani pa ima lahko tudi negativne učinke.
Ne spreglejte:
- Kardiokirug razkriva 3 manj znane simptome, ki opozarjajo na srčne težave
- Psihologinja razkriva: "TO so prvi znaki demence, ki so se pojavili pri mojemu možu"
Čaj lahko zavira absorpcijo železa
Uživanje pravega čaja ali kave lahko zavira absorpcijo železa, kar lahko pripelje do pomanjkanja železa in zdravstvenih težav, kot so slabokrvnost. Redno pitje čaja ali kave ob oziroma takoj po obroku ima lahko resne negativne učinke na zdravje.
V kolikor vam primanjkuje železa, se izogibajte uživanju kave in pravega čaja ob ali po obroku. Tem napitkom pa se je še posebej dobro izogniti takrat, ko uživate živila, bogata z železom (npr. rdeče meso, špinača ali brokoli).
To seveda ne pomeni, da se je čaju treba popolnoma izogibati, a nekaj dodatne previdnosti ni odveč. Sploh, če vam primanjkuje železa, si ob obrokih, bogatih z železom, raje privoščite pijače, bogate z vitaminom C - ta namreč pomaga pri boljši absorpciji železa.
Živila, bogata z železom:
- Rdeče meso;
- Ribe;
- Rumenjak;
- Soja in tofu;
- Špinača;
- Fižol;
- Suhe marelice;
- Brokoli.
Živila, bogata z vitaminom C:
- Citrusi;
- Jagode;
- Brokoli;
- Paradižnik,
- Paprika;
- Kivi.
Vir: kafe.rs