Ne samo zato, ker si vstal na levo nogo. Vzrok za slabo voljo se skriva v številnih dejavnikih, enega izmed njih še posebej neradi priznamo – slaba izbira prehrane.
Med številnimi funkcijami, ki so pomembne za naše telo, hrana, kot je temna čokolada, pošilja informacije v možgane, da sproščajo dopamin, tako imenovano kemikalijo za dobro počutje.
Preberite še:
- Hormoni sreče: Kako naravno spodbuditi dopamin, serotonin, oksitocin in endorfine za boljše počutje?
Vendar pa ni vse v čokoladi in občutku ugodja.
Poleg tega je veliko raziskav preučevalo povezavo med hrano in duševnim počutjem, vključno s to študijo, ki je poudarila kompleksno povezavo med črevesjem, možgani, živčnim sistemom in vedenjem.
Pravzaprav so črevesje in možgani povezani z milijoni živcev, vključno z vagusnim živcem. Je glavna sestavina parasimpatičnega živčnega sistema, ki nadzoruje širok spekter ključnih telesnih funkcij, vključno z nadzorom razpoloženja, imunskim odzivom, prebavo in srčnim utripom. Zato je pomembno, kaj vnesemo v svoje telo, saj bo komunikacija med črevesjem in možgani narekovala naše razpoloženje.
Po besedah nutricionistke Kerry Torrens bo vnos esencialnih hranil, kot so omega-3 maščobne kisline, vitamini, minerali in vlaknine, poskrbel za veselo razpoloženje.
To lahko dosežemo, poudarja nutricionistka, na več načinov:
1. Veliko sadja in zelenjave skozi pet obrokov na dan
Torrens meni, da bi morali jesti pet obrokov na dan in da bi moral vsak vsebovati sadje in zelenjavo. Pisana zelenjava, poudarja, lahko pomaga zmanjšati depresijo, zahvaljujoč antioksidantom, ki ščitijo možgane.
Banane na primer vsebujejo vitamin B6, triptofan in tirozin, ki so ključni za proizvodnjo serotonina in dopamina. Poleg tega živila, kot so ohrovt, jagodičevje in čebula, vsebujejo kvercetin, ki preprečuje razgradnjo hormona sreče.
2. Naj bodo maščobe za izboljšanje razpoloženja vaša izbira
Naši možgani obožujejo zdrave maščobe. Omega-3 maščobne kisline, zlasti iz mastnih rib, kot so losos, postrv in sardele, podpirajo strukturo možganskih celic in so povezane z nižjo stopnjo depresije.
Če imate raje rastlinsko prehrano, poudarja nutricionistka, prigriznite orehe, lanena semena ali chia semena. Pest oreščkov in semen zagotavlja tudi triptofan, cink in železo, ki so bistveni za uravnoteženo razpoloženje.
3. Glikemični indeks je pomemben
Uživanje hrane z nizkim glikemičnim indeksom (GI) stabilizira krvni sladkor in preprečuje nihanje razpoloženja. Živila, bogata z vlakninami, kot so polnozrnata žita in stročnice, počasi sproščajo energijo, zaradi česar so možgani srečni in polni energije.
4. Jejte hrano, ki je všeč vašemu črevesju
Črevesju pravimo drugi možgani, zato ne preseneča, da ima izjemno veliko vlogo pri čustvenem počutju. Da bi podprli črevesno mikrobioto, Torrens svetuje, se izogibajte predelani hrani in vključite fermentirano hrano, kot so kimči, kislo zelje, kefir in jogurt z dobrimi bakterijami. Poleg tega polnozrnata žita in stročnice zagotavljajo vlaknine, ki hranijo koristne mikroorganizme.
5. Ne pozabite na vnos beljakovin
Naši možgani uporabljajo aminokisline iz beljakovin za proizvodnjo serotonina in dopamina. Vendar pa je beljakovine najbolje kombinirati z ogljikovimi hidrati, da izboljšajo absorpcijo.
Ta kombinacija triptofanu pomaga pri boljšem dvigu ravni serotonina. Rastlinski viri triptofana so sončnična semena, buče, soja, grah in zelena listnata zelenjava. Za podporo dopamina prigriznite arašide, mandlje in sezamova semena.
Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič