Hujšanje po 40 letu: 5 dobrih praks, ki jih ne bi smeli podcenjevati

28. 6. 2024
Deli
Hujšanje je še učinkovitejše, če mu poleg uravnotežene prehrane dodate tudi vadbo. (foto: Profimedia)
Profimedia

Hujšanje je proces, ki nekaterim bolje in hitreje uspe, medtem, ko drugim predstavlja več težav. Ob vseh dejavnikih pa je hujšanje odvisno tudi v posameznikovi starosti. 

Glavni razlog za to se nahaja v presnovi, ki je v mlajših letih hitrejša, toda to ni edini dejavnik, ki ga je pri hujšanju po 40. letu dobro upoštevati.

Nekaj koristnih napotkov z hujšanje v zrelejših letih

Tako kot pri vsem v življenju, je tudi pri hujšanju pomembno ravnovesje. Slednje je dobro upoštevati tako pri obrokih, kot tudi pri vadbi.

Ne spreglejte:

1. Ravnovesje na krožniku  

Za uspešno hujšanje mnogi strokovnjaki priporočajo omejitev rafiniranih ogljikovih hidratov, predelane hrane in rafiniranega sladkorja. Vse našteto pomaga tudi pri preprečevanju nenadnih poskokov krvnega sladkorja in volčje lakote.  

V praksi to izgleda kot obrok, kjer je polovica krožnika polna zelenjave, obrok v drugi polovici pa vsebuje veliko vlaknin in beljakovin. Odlični viri pustih beljakovin predstavljajo so grški jogurt, jajca, piščanec in ribe.  

Obrokom ne pozabite dodati zdrave maščobe. Med njimi so med drugim ekstra deviško oljčno olje, avokado, oreščki in semena ter mastne ribe. Ni se potrebno izogibati kompleksnim ogljikovim hidratom, kot so polnozrnate žitarice, fižol, sveže sadje in sladki krompir.  

2. Vaje za krepitev mišic in raznolike aktivnosti  

Hujšanje je še učinkovitejše, če mu poleg uravnotežene prehrane, dodate tudi vadbo. Frances Largeman-Roth, strokovnjakinja za prehrano pravi, da s starostjo pride do povečanja telesne mase, ker se mišična masa zmanjša in mišice porabijo več kalorij, zato je potrebno več vadbe skupaj z vajami za krepitev moči. 

V pomoč je vadba z uporom, ki se izvaja z uporabo uteži ali trakov, ki pomagajo pri razvoju mišične mase. Odlična je za krepitev presnove in izgubo odvečne telesne teže. Poleg tega lahko za vrhunsko formo in odlično počutje poskrbite z vsakodnevnim gibanjem, kar v praksi pomeni, da 30 minut na dan izvajate aktivnost po svoji lastni izbiri. To je lahko na primer sprehod, kolesarjenje, ples ali plavanje.

3. Ne pretiravajte s prehitro izgubo odvečnih kilogramov

Četudi se morda hitra izguba odvečnih kilogramov sliši nadvse vabljivo, to lahko privede do nezaželenih učinkov za zdravje in pretirane izgube mišične mase po telesu. Še zlasti za starejše odrasle je primerno počasno in enakomerno hujšanje, od enega do dveh kilogramov na teden.

Čeprav se zdi hitra izguba odvečnih kilogramov vabljiva, ima lahko škodljiv vpliv na zdravje.

Čeprav se zdi hitra izguba odvečnih kilogramov vabljiva, ima lahko škodljiv vpliv na zdravje.

Profimedia

4. Zdravje in dobro počutje naj bosta na prvem mestu

Ne osredotočajte se le na hujšanje, temveč si prizadevajte povečati dobro počutje in izboljšati zdravje ter funkcionalnost. Izberete lahko na primer izboljšanje ravnotežja, povečanje mišične mase, izboljšanje kondicijske pripravljenosti ali ohranjanje kostne gostote.

5. Ne pozabite na zadostno količino spanca in pozitivno naravnanost

Kvaliteten spanec je prvovrstnega pomena za dobro počutje in zdravje, toda med drugim je bistvenega pomena tudi za uspešno hujšanje. Razlog za to se skriva v uravnavanju hormonov, ki vplivajo na presnovo in apetit, zato si vsako noč zagotovite vsaj 8 ur spanca.

Za konec pa velja omeniti še, da ne glede na to, koliko let imate, poleg vsega naštetega, pri uspešnem hujšanju igra pomembno vlogo tudi pozitivna naravnanost in vera vase. Ob doseganju sprotnih rezultatov pa prav tako ne pozabite proslaviti vsake najmanjše zmage.

Povzeto po: healthshots.com in miss7zdrava.24sata.hr

Preberite še: