Kaj morate NUJNO VEDETI, preden balkon pripravite na tople dni? (in kaj si želim, da bi vedela že prej)

Kaj morate NUJNO VEDETI, preden balkon pripravite na tople dni? (in kaj si želim, da bi vedela že prej) (foto: profimedia) profimedia
20. 4. 2021

Kot veliko ljudi sem se tudi sama v teh dneh lotila “projekta balkon”. In ni bilo tako lahko, čeprav je prostor precej majhen.

Ker nimam te sreče, da bi sončne dneve lahko preživljala na svojem vrtu ali dvorišču, sem se kot mnogi odločila, da prenovim svoj majhen balkonček. Hotela sem urediti kotiček za sproščanje in občasno delo od doma. Vse ni šlo ravno po načrtu, saj sem si zastavila, da balkon uredim v enem ali dveh dnevih, pa sem na koncu potrebovala dober teden. In se pri marsičem uštela ...

Tu je nekaj nasvetov, ki bi jih sama potrebovala že na začetku: 

Kaj boste na balkonu počeli?

Kar takoj, ko sem se odločila za prenovo, sem se vrgla v spletno nakupovanje vsega po vrsti. Če spada na balkon, potrebujem! V resnici pa …

… kaj bom z vrtnim palčkom, samokolnico in pripomočki za prekopavanje vrta? Na žalost tudi viseča mreža ne pride v poštev. Zato preden v košarico brezglavo naložite vse po vrsti, stopite korak nazaj in se vprašajte, kaj želite na balkonu početi. 

Ker moje delo občasno poteka od doma, sem hotela kotiček, ki ga bom občasno lahko spremenila v pisarno na prostem. Hkrati si želim tam prebrati kakšno knjigo, uživati na soncu, pojesti kosilo in se kar tako sprostiti. S tem sem izločila kar nekaj stvari, ki jih v resnici nisem potrebovala in dobila jasnejšo sliko, kako bi moj balkon lahko izgledal. 

Pametni izmerijo …

… in kupijo set, namesto “po delih”. Naj razložim. 

Preden sem se odpravila v trgovino, sem samo na hitro premerila dolžino in širino balkona, nisem upoštevala okenske police in zamika sten, pa roba in višine ograje … Kar se mi je maščevalo takoj, ko sem zagledala kaj, kar bi kupila. Bo sploh prostor za vse to? Kako bom stopila skozi balkonska vrata, če bo zaboj nekaj centimetrov preširok? Ali takšen cvetlični lonec lahko pritrdim na svojo ograjo?

Zato vzemite list papirja in pisalo, vse premerite do centimetra natančno in pustite tudi nekaj centimetrov “rezerve”. Pri kupovanju pohištva, blazin ali česa drugega, kar želite, da se barvno med seboj ujema, pa je vedno bolje vzeti v setu. (Na srečo nisem kupila samo tiste mize, h kateri verjetno še danes ne bi našla ujemajočih stolov.) 

Balkon mora biti tudi praktičen 

Pregledala sem nešteto slik ljubkih balkonov in seveda nobena ni vključevala stojala za perilo ali prostora za vrtne in druge pripomočke. Bili so samo ljubki kotički z blazinami, preprogami in odejami, kjer poješ zajtrk in uživaš v dobri knjigi. Nekaj takšnega bi imela! No, ne v resničnem svetu …

Ko so me drugi opomnili, kaj se bo zgodilo s čudovito leseno mizo na nezastekljenem balkonu ob slabem vremenu, in ko sem pomislila, da bom vse blazine in odeje vsak dan pospravljala in zjutraj spet nosila nazaj, sem začela razmišljati drugače. Seveda želim, da je moj balkon kot z naslovnice, vendar z njim nočem imeti veliko dela. 

Zato sem iskala izdelke, ki so odporni na vlago in predvsem praktični. Zaboj za shranjevanje stvari je na primer lahko tudi odlična klop, zložljiva miza ne bo zavzela veliko prostora, vrtno pohištvo pa potrebuje oljni premaz, ki ga bo ohranjal dlje časa (no ja, leseni mizici in stoloma se pač nisem morala upreti). 

O izbiri rož se posvetujte s strokovnjakom

Najbolj bi mi ustrezalo, če bi rože lahko visele s stropa, plezale po stenah, bile zložene po tleh, na okenski polici in še kje. Ker to žal ni mogoče (ne fizično, ne finančno), se moram zadovoljiti z manjšimi rastlinami, ki pa so hkrati primerne za bivanje zunaj. 

Zato sem namesto vijuganja po rastlinjaku in kupovanja rastlin, ki so mi všeč, ne vem pa, kakšne pogoje potrebujejo, izbrala pomoč prodajalke, ki mi je svetovala tako glede oskrbe kot prostora, kamor naj rastlino postavim. Nenazadnje hočem, da cvetijo dlje kot eno poletje. 

Da bo na balkonu zadišalo, pa preizkusite ta recept: Top domače burger bombetke

Avtor: A. H.