Hoja zmanjšuje psihično izčrpanost in lahko lajša depresijo

Hoja zmanjšuje psihično izčrpanost in lahko lajša depresijo (foto: Profimedia) Profimedia
27. 3. 2019 Promocijsko sporočilo

Hoja je lahko odlično sredstvo za doseganje dobrega počutja in zdravja. Tega se zelo dobro zaveda tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki svoj mir po napornih dnevih išče tudi v zavetju gozdnih kotičkov ljubljanskega Golovca.

Hoja ima več blagodejnih učinkov na telo, med drugim lahko z njo lajšamo tudi depresijo. Tako pravi študija, ki so jo objavili na scientificamerican.com in v kateri so pod drobnogled vzeli skupino žensk, ki so kazale simptome depresije.

Udeleženke raziskave so bile naprošene, da vsak teden opravijo vsaj 200 minut hoje. Raziskava je tekla tri leta in ob koncu so bili rezultati izjemni, saj so raziskovalci opazili precejšnjo spremembo v razpoloženju in počutju udeleženk. Imele so več energije, bile so bolj družabne, izboljšala pa se jim je tudi telesna zmogljivost.

V drugi raziskavi so znanstveniki odkrili, da čas, ki ga preživimo v naravi, vpliva na fizične spremembe v možganih. Dolgi sprehodi brez tehnologije pa lahko zmanjšajo našo psihično izčrpanost, umirijo um in povečajo kreativno razmišljanje.

Aktivnost v naravi poleg tega, da zdravi depresijo, še izboljša spomin, zmanjša stres, poveča samozavest in spodbudi izločanje endorfinov.

Golovec ponuja idealne pogoje rekreacije

Tudi evropska poslanka Romana Tomc je zelo aktivna in pogosto obiskuje Golovec. na družabnih omrežjih je nedavno objavila video posnetek, v katerem sporoča, da je »Golovec odlična izbira za nabiranje moči in sprostitev.«

Golovec je primeren tako za dolge sprehode, kot tudi zahtevnejše tekaške ali kolesarske podvige. Nanj se lahko povzpnete s severne strani iz Štepanjskega naselja, Hrušice ali Bizovika, z južne strani pa iz Rakovnika ali Rudnika. Po njem poteka vrsta dobro urejenih rekreacijskih in kolesarskih poti, na hribu pa si lahko ogledate tudi astronomski observatorij.

Članek je nastal v sodelovanju z: