Če kislo zelje pripravljate sami doma, morate obvezno poznati ta trik.
Pozitivne učinke kislega zelja je poznal že Hipokrat, znameniti Sebastian Kneipp pa je kislo zelje označil kot "krtačo za želodec in črevesje". Mornarji so si na dolgih potovanjih z uživanjem kislega zelja pomagali proti skorbutu.
Kislo zelje velja za "superživilo", saj je bogato z vitamini, kot so vitamin C, A, B1, B2, B3, B6, B12, K in E. Prav tako je polno pomembnih mineralov, kot so kalcij, fosfor, kalij, magnezij in železo. Dodatno je kislo zelje odličen vir vlaknin, proces kisanja pa ustvarja tudi koristne bakterije, ki še dodatno pripomorejo k zdravju črevesja.
Ne spreglejte:
- Ali hitro dobite modrice? Morda vam primanjkuje katerega od teh hranil
- Tako so ga pripravljale naše babice: stari recept za najboljši prebranec, ki navdušuje še danes
Kislemu zelju dodajte hren
Če kisate zelje doma, je dobro vedeti, katera sestavina lahko izboljša njegov okus in hkrati prepreči kvarjenje. Gre za hren: ta namreč lahko pospeši proces kisanja, prepreči kvarjenje in izboljša okus kislega zelja.
Za lepšo, zlato rumeno barvo kislega zelja, lahko dodate pest mlete koruze. Ljubitelji pikantnih okusov lahko dodate tudi mleto pekočo papriko. Za boljši okus lahko zelju dodate tudi kak lovorjev list.
Pravilno in naravno skisano zelje je mehko, a še hrustljavo in ima prijeten vonj po kislem. Zelje, ki smrdi po plesni ali gnilobi, je premehko, preslano, močno prekislo ali celo rožnato obarvano, ni bilo pravilno skisano in ni primerno za uživanje.
Vir: krstarica.com
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?