Ta NAVADA pred spanjem lahko POVZROČI prekomerno IZPADANJE LAS – in prepričani smo, da jo imate tudi vi!

Ta NAVADA pred spanjem lahko POVZROČI prekomerno IZPADANJE LAS – in prepričani smo, da jo imate tudi vi! (foto: Profimedia) Profimedia
23. 1. 2023

Spodbudi lahko tudi rast bakterij, zaradi česar se lahko pojavi še več težav s kožo in lasmi. 

Navada, ki je morda nastala iz nuje – spanje z mokrimi lasmi. Po dolgem in napornem dnevu se prileže sproščujoča kopel ali prha, sušenje las pa se zdi izguba časa, zato se veliko ljudi v posteljo odpravi kar z mokrimi lasmi. 

Vendar strokovnjak za spanje opozarja, da je to lahko zelo slaba navada. 

Max Stevens, iz The Sleep Checklist, pravi, da lahko povzroči izpadanje in poškodbe las. Strukturna celovitost vaših las oslabi, ko so mokri, pravi, zaradi česar so bolj nagnjeni k lomljenju.

Še bolj so izpostavljeni barvani ali kako drugače kemično obdelani lasje. Lasje se drobno nakodrajo in postanejo krhkejši. Z obračanjem in premetavanjem po postelji postane stanje slabše.

Če ste opazili, da vaši lasje niso v tako dobrem stanju, kot so bili, je morda čas, da opustite pozno večerno umivanje las oz. da si kljub vsemu vzamete čas in lase pred spanjem dobro posušite. 

Mokro lasišče lahko postane tudi gojišče različnih organizmov 

Vključno z bakterijami in glivami. In rast teh drobnih mikroorganizmov lahko povzroči okužbe na lasišču.

Ko spite z mokrimi lasmi, telesna toplota in vlaga ustvarjata popolno gojišče za mikroorganizme. 

Kot pišejo na strani sleepfoundation.org nekaj vode iz las izhlapi v zrak, nekaj pa jo absorbirajo blazine in posteljnina. Spanje na topli vlažni površini lahko ustvari okolje, ki lahko povzroči težave. Posamezniki, ki hodijo redno spat z mokrimi lasmi, bodo morda želeli biti pozorni na morebitne spremembe v zdravju kože ali las. 

Posredno pa lahko mokri lasje oziroma spanje z mokrimi lasmi tudi razlog za težave z dihanjem in druge zdravstvene težave, če se, na primer, v blazini razvije plesen. 

PREVERITE ŠE:
Zakaj male potrebe ne bi smeli nikoli opravljati pod prho (to še posebej velja za ženske)