Zakaj postaja vaš obraz z leti vse bolj asimetričen?

Zakaj postaja vaš obraz z leti vse bolj asimetričen? (foto: Profimedia) Profimedia
31. 1. 2023

S staranjem ne pridejo le gubice, povešena koža in morda brazgotine, naš obraz se dejansko spremeni.

Vse bolj asimetričen postaja.

Odgovor na vprašanje, ki se ob tem poraja – Zakaj? –, je leta 2018 začela iskati dr. Helena Taylor, docentka za kirurgijo bolnišnice Mount Auburn (Harvard Medical School). Kot objavljeno v reviji Plastic and Reconstructive Surgery, bi lahko odgovor pomembno prispeval k boljšemu razumevanju nastajanja asimetrije in te podatke bi lahko uporabili za izboljšanje rezultatov tako pri rekonstrukcijskih kot estetskih posegih.

Dr. Taylor in kolegi je uporabila tridimenzionalno fotografiranje za izdelavo slik 191 prostovoljcev, starih od približno 4 mesecev do 88 let.

Spremembe so bile subtilne, a pomembne. Zlasti opazne na spodnjih dveh tretjinah obraza – od obrvi do nosu in od nosu do brade.

Izkazalo se je, da je z asimetrijo povezana starost, medtem ko med asimetrijo in spolom ter raso ni bilo povezave.

Razlaga, kot pravi dr. Taylor, je lahko naslednja: zelo verjetno se to zgodi zato, ker sile, ki sčasoma delujejo na naš obraz, preprosto ne delujejo enako. Tudi obrazne poteze se ne oblikujejo istočasno. Če se začne vaša koža povešati na eni strani obraza, to ne pomeni, da se bo na drugi strani to dogajalo z enako hitrostjo.

In ta pojav ni omejen samo na obraz.

Taylorjeva upa, da bodo takšne ugotovitve lahko nekoč pomagale plastičnim kirurgom.

Obstajajo namreč številna stanja, kot je denimo razcep ustnice, ki zahteva več operacij v daljšem časovnem obdobju. Trenutno je odločitev o tem, kdaj bo dosežen končni cilj teh operacij, prepuščen posameznemu kirurgu, vendar se to lahko spremeni.

Preverite še:

Le kaj so tiste drobne bele pikice na koži? Nekaj je zagotovo – nikar jih ne stiskajte!