Opomnik: ste si danes zastavili to pomembno vprašanje?

Opomnik: ste si danes zastavili to pomembno vprašanje? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 10. 2021

Ta trenutek prenehajte s tem, kar počnete in se vprašajte ...

Kako sem?

To vprašanje vedno zastavite drugim in velikokrat niti ne pričakujete dolgega odgovora, kaj šele, da bi nekdo rekel, da ni ravno dobro. O tem, da bi enako vprašali sami sebe, verjetno ne razmišljate. 

Pa bi se morali, in še več, odgovoriti morate iskreno. Kako se torej počutite danes?

Ste žejni?

Velika verjetnost je, da boste odgovorili pritrdilno in da se v resnici ne spomnite, kdaj ste nazadnje spili kozarec vode. Privoščite si ga kar takoj, potem pa napolnite steklenico z vodo in jo postavite v svojo bližino. Vaši možgani bodo veliko bolje delovali, če boste hidrirani, poleg tega ne boste signalov žeje zamenjali za lakoto, kar se zgodi precej pogosto. 

V splošnem bolj pazite, koliko tekočine spijete na dan. Če imate npr. 500 ml steklenico, štejte, kolikokrat jo napolnite. Tako boste imeli vsaj približen pregled. 

Potrebujete nekaj hranljivega?

Kaj ste danes pojedli? So bili to prigrizki in hiter zajtrk na poti? Morda potrebujete večji topel obrok. Ne pozabite na zelenjavo in vir beljakovin. Res je, da vam bo vzelo nekaj časa za pripravo in kuhanje, a vaše telo bo zadovoljno in bo veliko bolje delovalo. Lažje se tudi osredotočite, če imate poln želodec in ne mislite stalno na čokolado. 

V kakšnem stanju je vaše telo?

Morate malo vstati po več urnem sedenju, se pretegniti in narediti nekaj korakov? Ali pa potrebujete minut za počitek, ker ste že cel dan na nogah in hitro masažo vratu? Vzemite si nekaj minut in naredite gibe, po katerih kliče vaše telo. Počutili se boste veliko bolje in pripravljeni na vse, kar še pride. 

Ne pozabite tudi na oči. Če veliko časa strmite v ekran, se postavite pred okno in se zazrite nekam v daljavo. Najboljša možnost je gozd ali druge zelene površine.