Ideja za vikend izlet: Slavonija je priljubljena gurmanska regija, ki privablja sodobne popotnike in z več tisoč kilometri kolesarskih poti tudi športnike

26. 5. 2024
Deli

"V veliko zadovoljstvo nam je, da lahko predstavimo Slavonijo v Sloveniji in povabimo Slovence, da odkrijejo ta del Hrvaške, znan po svojih pristnih domačijah, mestih, hrani, vrhunskih vinih, pa tudi možnostih za aktiven oddih v naravi“, je na predstavitvi turistične ponudbe Slavonije v Ljubljani izpostavila Ivana Jurić, vodja združenja Klaster Slavonija in direktorica TZ Osiješko-baranjske županije. 

 Bruno Bonifačič, direktor Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji pa je povedal: "Turistična regija Slavonija je kot celota že dolgo privlačna, priljubljena in prepoznavna destinacija za slovenske državljane. To potrjujejo tudi odlični turistični rezultati in trendi obiskanosti iz Slovenije. Slavonija je destinacija, ki ponuja izzive, zahteva raziskovanje, hkrati pa nudi občutek sprostitve in užitka. Zato smo, kot predstavniki HTS, izredno veseli, da smo v sodelovanju s kolegi iz turističnih uradov Slavonije organizirali še eno predstavitev Slavonije, turistične regije, ki je v marsičem posebna in jo resnično morate obiskati in doživeti."  

Preberite še:

Obiščite Slavonijo že to poletje ali jesen

Po Slavoniji se potuje tako, kot se tam živi – spontano in počasi, sproščeno in brez stresa, zato je brez dvoma odlična izbira za počitnice. Slavonci so izjemni ljudje, ki imajo gostoljubnost v krvi, saj je ta del njihove bogate tradicije.

Ponudili vam bodo najboljše, kar imajo, vi pa se boste tako počutili kot kralji. Ker ti kraji slovijo po odličnih vinih in okusnih jedeh, vas na vzhodu Hrvaške, kjer se Slavonija sreča s Podravino, Baranjo in Sremom, čaka nešteto priložnosti za čisti hedonizem.  

V svoj načrt potovanja na vzhod Hrvaške, kjer se Slavonija sreča s Podravino, Baranjo in Sremom, vsekakor vključite Muzej vučedolske kulture v Vukovarju

V svoj načrt potovanja na vzhod Hrvaške, kjer se Slavonija sreča s Podravino, Baranjo in Sremom, vsekakor vključite Muzej vučedolske kulture v Vukovarju

FOTO: Darko Puharić

Če ste za pikantno, je tukaj vaš raj

Pikantnost je zaščitni znak tradicionalne slavonske kuhinje, prav tako kot salama kulen, ki jo morate nujno poskusiti – še posebej če je narejena iz avtohtonega črnega slavonskega prašiča.

Gre za odličen originalen prekajeni suhomesnati izdelek, pripravljen po zaščiteni recepturi iz najkakovostnejših delov sesekljane svinjine ter dodatka česna, soli in nepogrešljive mlete rdeče paprike, ki mu daje potrebno pikantnost. Ta značilni okus pa najdete tudi pri jedeh na žlico, kot sta fiš paprikaš in čobanac. A to še ni vse.

V Slavoniji boste odkrili tudi mnoge druge odlične jedi, kot so postrvi na žaru, som, krap na bajalici, ocvrt ostriž ali dimljena riba. Zato se le ustavite v Baranji, pomembni destinaciji slavonske gurmanski poti, in spoznajte bogato ponudbo njenih restavracij.  

Podajte se po izjemnih vinskih poteh  

Slavonska vinska zgodba traja že stoletja, kar dokazujejo edinstvene zgodovinske vinske kleti, v katerih še danes pridelujejo vrhunska vina.

Obisk Slavonije tako ni popoln brez obiska najstarejše kleti v tem delu Evrope – kleti Kutjevac iz leta 1232, kleti Belje v Kneževih Vinogradih, ki velja za največjo na Hrvaškem, ter stare kleti v Iloških kleteh. K obisku kleti pa, seveda, sodijo tudi degustacije izjemnih vin z območja.

Kar vsaka četrta trta, ki jo najdete v vinogradih na vzhodu Hrvaške, pripada sorti graševina, vi pa lahko uživate v njenem širokem spektru – od penine do predikata.  

Čudovite pokrajine v Slavoniji kar vabijo k fotografiranju.

Čudovite pokrajine v Slavoniji kar vabijo k fotografiranju.

FOTO: Matija Turkalj

Po Plemiški poti do gradov, dvorcev in utrdb

Nekoč so plemiči tukaj, vse od pobočij Bilogore do pobočij Papuka, gradili trdnjave, gradove, poletne rezidence in dvorce.

Na tej bogati dediščini je nastala atraktivna Plemiška pot, ki ponuja sodobno doživetje podeželja: prenočitev v Gradu Janković v Suhopolju ali v Kuriji Janković v Kapela Dvoru, jahanje konj v Pustari Višnjica ali doživetje Dravske zgodbe v nekdanji poletni hiši grofa Draškovića v Noskovcih.

Priporočamo tudi ogleda osiješke trdnjave in trdnjave iz 18. stoletja v središču Slavonskega Broda, v zgodovinskem Iloku, ki ga pogosto imenujejo Dubrovnik na Donavi, pa se boste od letošnje pomladi lahko sprehodili tudi po obnovljenem obzidju.   

Spoznajte zgodovino in dediščino Slavonije v mnogih muzejih in interpretacijskih centrih

V Vukovarju obiščite Muzej vučedolske kulture, posvečen starodavnim Vučedolcem, ki so med drugim zabeležili prvi datum v zgodovini človeštva.

V Virovitici poiščite Mestni muzej in spoznajte zanimivo zgodbo o odnosu med človekom in lesom, v obnovljeni Hiši Ivane Brlić Mažuranić v Slavonskem Brodu pa se potopite v svet pravljic.

Obiščite Muzej bečarca v Pleternici, posvečen tradicionalnemu slavonskemu napevu, ki je bil leta 2011 uvrščen na Unescov seznam svetovne nesnovne kulturne dediščine, in igrajte kviz, prisluhnite pevskemu dvoboju bečarja Pave in reperja Kandžije, se zapeljite na vrtiljaku ali poskusite bečarac kar zapeti. 

Združite odkrivanje vzhoda Hrvaške s športom in adrenalinom

Slavonija je prepletena z več tisoč kilometri lokalnih kolesarskih poti. Po njej potekata kar dve evropski poti – EuroVelo 13, bolj znana kot Pot železne zavese, in EuroVelo 6 oz. Donavska pot.

Po nepozaben družinski izlet ali teambuilding pa se lahko odpravite tudi v Adrenalinski gozd v Bebrini, Adrenalinski park Duboka v Veliki, Hišo v naravi Zlatna Greda ali Adrenalinski park Bosut Rokovci-Andrijaševci.

Tu najdete tudi dva čudovita naravna parka, Papuk in baranjski Kopački rit, prekrasne bregove Save, Drave in ​​Donave, Spačvanski gozd ter neskončne ravnice in gore, zato lahko brez oklevanja rečemo, da je Slavonija idealna za ljubitelje aktivnih počitnic.

Preberite še:

Ste ga že obiskali? Na seznamu skritih draguljev za idealne počitnice tudi to hrvaško mesto

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič