S prijaznostjo nad virus: preden spregovorite, vedno pomislite na teh 5 stvari

S prijaznostjo nad virus: preden spregovorite, vedno pomislite na teh 5 stvari (foto: profimedia) profimedia
20. 11. 2020

Mi pravimo, da prijaznost v tem stresnem času šteje trojno. Tudi ko ste potrpežljivi, solidarni in prijazni do drugih, s tem zase in za ostale naredite veliko. 

V trenutnem času se večina ljudi že tako ali tako spopada s strahom, nepredvidljivostjo in vsi smo izpostavljeni precejšnjemu stresu, zato je povsem odveč, če v običajnih situacijah izgubimo živce in dodatno nekomu otežimo dan. 

Zato vas pozivamo, da sami sebi obljubite naslednje: 

V trenutnem času se bom še posebej skušal/a vedno postaviti v čevlje nekoga drugega, bom še bolj potrpežljiv/a in se trudil/a vsak dan vsaj eni osebi polepšati dan. 

Pomagalo bo tudi, da preden kaj izrečete, pomislite na naslednje: 

  • Je to, kar bom povedal/a resnično?

Že tako ali tako imamo dovolj lažnih novic o virusu, zato ni potrebe po tem, da tudi sami širite govorice, ki niso preverjene. Prinesle ne bodo nič drugega kot zmedo in še večjo obremenjenost z negativnim. 

  • Bodo moje informacije v pomoč drugim?

Ali jih bo le še bolj skrbelo in situacija ne bo nič boljša zaradi tega, kar ste povedali? Če imate uporabne informacije, vam nihče ne bo zameril, da jih delite, drugače pa jih raje zadržite zase. 

  • Bom s povedanim koga navdihnil/a?

Zdaj bolj kot kadarkoli potrebujemo navdih - nekateri za iskanje službe, drugi za preživljanje dni doma, tretji za temne popoldneve ... Zato brez slabe vesti spregovorite vedno, ko menite, da boste s tem tudi nekoga navdihnili. Povejte zgodbo, izkušnjo ali predlog, ki je pomagal vam. 

  • Je potrebno to povedati?

Včasih ni potrebno še dodatno poslabševati določene situacije, ko npr. stojite v vrsti pred trgovino. Takrat ne bo nikomur koristilo, če boste na ves glas bentili in komentirali vreme, dolgo vrsto in podobno. Skušajte negativne misli pregnati in jih ne širiti, saj nihče v tem trenutku ne potrebuje dodatnega stresa. 

  • Je to, kar bom povedal/a prijazno do druge osebe?

Verjetno najpomembnejše pravilo, na katerega se spomnite tudi, če pozabite vsa prejšnja. Kot smo omenili na začetku, sedaj prijazne besede in dejanja štejejo še več kot običajno in neprecenljivo je, če komu uspete narisati nasmešek na obraz. Prijaznost vedno potrebujemo in jo moramo deliti. 

Preverite tudi 3 vaje za dvig energije ali pa Seznam ciljev v vadbi, ki bi jih morala doseči vsaka fit oseba! (po našem mnenju

Napisala: A. H.