Težko zaspite, se ponoči prebujate, vas predrami že sapica? TU je popolnoma naravna rešitev za vaše težave s spanjem

Težko zaspite, se ponoči prebujate, vas predrami že sapica? TU je popolnoma naravna rešitev za vaše težave s spanjem (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 2. 2020 Promocijsko sporočilo

Kakovosten spanec je izjemno pomemben za vaše zdravje in produktivnost. Posledice neprespane noči lahko s seboj nosite še cel dan, kronično pomanjkanje spanja pa lahko povzroči resne zdravstvene težave. Se tudi vi srečujete z motnjami spanja? Kako si lahko pomagate?

Spanje je sicer aktiven proces, v katerem so možgani še kako dejavni. Odrasli naj bi v povprečju potrebovali dnevno od sedem do osem ur spanja. Povprečen spalni cikel traja med 90 in 120 minut, na noč pa se izmenjajo trije ali štirje cikli (odvisno tudi od tega, ali si namenimo dovolj ur spanja). Ob koncu vsakega cikla je spanec rahel, zato obstaja veliko možnosti, da se boste zbudili. Pogosto se tega ne zavedate, saj takoj zaspite nazaj. Problem pa nastane, ko se popolnoma zbudite in potrebujete veliko časa, preden spet zatisnete oči.

Shutterstock

Veliko ljudi ima težave s spanjem – nekateri težko zaspijo, drugi so neprespani ali pa se ponoči prebujajo.

Med pogostejše motnje spanja tako sodijo nespečnosti (insomnija), za katerimi trpi več kot 20% celotne populacije, sledijo motnje dihanja med spanjem, do 10% starejše populacije pa ima tudi sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju. Sicer poznamo še hipersomnijo, motnje cirkadianega ritma, narkolepsijo, parasomnije in druge organske in psihične motnje spanja.

Shutterstock

Poiščite vzroke in ukrepajte

Če imate torej težave s spanjem, najprej razmislite ali vzrok morda ne tiči v prekomerni uporabi telefona ali gledanju televizije tik pred spanjem. Elektronske naprave, zaradi modre svetlobe namreč močno vplivajo na pojav nespečnosti. Možen vzrok so lahko tudi skrbi, preobremenjenost in pretirano razmišljanje o jutrišnjih opravkih. Prav tako vaše spanje lahko ovira uživanje napačne hrane (živila s tans maščobami, sadni sokovi, jogurti, alkohol itn.) pozno zvečer. Tovrstna živila namreč v telesu povzročijo kopičenje stresnega hormona kortizola, ki je v obratnem sorazmerju s hormonom melatoninom (t.i. spalnim hormonom). Vzrok za slab spanec pa je lahko tudi pomanjkanje spalne rutine. Prav tako tudi telesna aktivnost vsaj dve uri pred spanjem ni priporočljiva.

Kaj storiti, če ponoči ne morete spati?

Pri lažjih težavah s spanjem si lahko pomagate s splano rutino: na spanje se začnite pripravljati že vsaj dve do tri ure pred spanjem, prostor za spanje naj bo namenjen samo spanju (naj bo tih, temen, ohlajen na cca 22 stopinj in brez motečih elementov), pred spanjem prezračite prostor, omislite si večerno rutino za umirjanje, v posteljo odhajajte vsak večer ob isti uri. V primeru suma na resnejše težave, pa se posvetujte s strokovnjakom.

Pomagate si lahko z antistresno oz. obteženo odejo

promocijski material

Študije so pokazale, da lahko z obteženimi odejami izboljšamo spanec in dodamo občutek spokoja in mir, saj simulira objem. Ti simulirani objemi pomirijo žični sistem s stimulacijo in pomagajo pri sproščanju. Tako se boste hitreje sprostili in zaspali, spali pa boste tako, kot si zaslužite.

Enakomerno razporejene steklene kroglice brez BPA zagotavljajo dodatno težo in pomiritev z rahlim in enakomerno razporejenim pritiskom preko celotnega telesa. To spodbuja nastanek melanina in serotonina – dveh hormonov, ki blagodejno vplivata na počutje. Tako boste spali bolj umirjeno in sproščeno.

promocijski material

Obtežena oz. antistresna odeja ima, zaradi svoje posebne strukture izjemno pomirjujoč učinek hkrati pa zmanjšuje stres in tesnobo. Ženske pa bodo še posebej vesele tudi dejstva, da obtežena odeja lahko pomaga lajšati bolečine med menstruacijo.

Obteženo odejo obožujejo tudi ameriške zvezdnice in ne dvomimo, da bo osvojila tudi slovenska srca, saj jo lahko uporabljate kjerkoli – za spanje, za »carkljanje« na kavču, celo v pisarni, ko boste potrebovali minuto odmora ter tudi na stresnih potovanjih – z vami bo povsod, kjer boste želeli.