Uspešni ljudje nimajo več sreče kot drugi, ampak sprejemajo dobre odločitve

Uspešni ljudje nimajo več sreče kot drugi, ampak sprejemajo dobre odločitve (foto: Profimedia) Profimedia
30. 8. 2017

Napisati zgodbo o uspehu zagotovo ni preprosto, sicer bi to storili vsi. Obstaja pa nekaj lastnosti, ki so skupne vsem uspešnim ljudem.  

Uspešni ljudje …
  • Najprej najdejo problem

Ne iščejo problemov kar vse povprek, ampak kadar se znajdejo v stresni situaciji. Zberejo misli in skušajo prepoznati težavo, ki je pred njimi. Ne dovolijo, da bi jih ta zaustavila, ampak poiščejo možne rešitve, kar jim omogoča širše razmišljanje. Njihov nasvet je torej, da najprej uokvirite problem in potem razmišljate izven okvirov.

  • Zožijo pozornost in naredijo nabor možnosti

Ko identificirajo problem in najdejo možne rešitve, jih skrčijo v realen nabor možnosti in se odločijo, kam bodo usmerili svojo pozornost. S tem ne omejijo priložnosti za uspeh, saj vse moči usmerijo v eno točko in s trdim delom postanejo uspešni. Tudi njim se kdaj ne posreči, vendar se poberejo in nadaljujejo pot. Tu se razlikujejo od vseh ostalih.

  • Pogled usmerijo v dolgotrajen uspeh

Zavedajo se, da je zmaga na kratek rok sicer prijetna, a ne traja dolgo. Zato pogled usmerijo v nekaj, kar jim bo prineslo dolgotrajno zadovoljstvo. S tem preprečijo, da bi sprejeli tvegane odločitve, ki bi jih kasneje obžalovali, saj pomislijo tudi na to, kaj se bo zgodilo čez nekaj mesecev ali let. Kupiti športni avto v poletnem času je na primer dobra poteza, vendar vam pozimi ne bo prišel prav.

  • Zapomnijo si pomembne informacije in ignorirajo govorice

Živimo v svetu, kjer smo bombardirani s tonami informacij. Poglejte na primer, kako pripraviti štrudelj in dobili boste veliko zadetkov z mnenji strokovnjakov in amaterjev, tudi bloge in druge strani, kjer ljudje delijo zamisli in kritizirajo sosedovo peko. Kako se odločiti? Ignorirajte mnenja, saj je odločitev konec koncev vaša. Vzemite recept, ki se vam zdi najboljši in se ne ozirajte na to, kako prijateljev prijatelj pravi, da bi morali zvaljati testo.

  • Ločijo med dobrim in slabim ter potrebami in željami

Pri sprejemanju dobrih odločitev je nujno znati ločiti med temi možnostmi, saj tako vidite, k čemu zares stremite. Ni vedno lahko, a za uspeh je treba malce potrpeti, kar se kasneje obrestuje. Pomaga tudi pristop s svežimi mislimi, zato ni nič narobe, če si za pomembne odločitve vzamete več časa.

Preberite tudi: