6 namigov, kako vam lahko uspe, da se boste bolj zavedali sedanjih trenutkov

6 namigov, kako vam lahko uspe, da se boste bolj zavedali sedanjih trenutkov (foto: Shutterstock) Shutterstock
15. 7. 2018 Vir: Lisa

Življenje je tisto, kar se dogaja v tem trenutku. Nekaj povsem jasnega in preprostega – in kljub vsemu zapletenega.

Vsi si želimo v glavi se malo odpočiti in pozabiti na to, kar je dopoldne rekel šef, kako čudno nas je gledala kolegica. Da je treba na poti domov še v trgovino, na banko in da pridejo za vikend starši na obisk.

V naših mislih vlada taka zmešnjava, da se sploh ne zavedamo trenutkov. Večinoma sploh ne vemo, kako smo prišli od točke A do točke B, zvečer pa se nam zazdi, da je dan minil zgolj v nekaj urah. In potem hitro postanemo živčni, ker nam ni uspelo zaužiti niti trenutka. Sproži se koktajl slabe vesti, ki ima predvsem en vzrok: pretiravamo. Pretiravamo z zahtevami do sebe (vedno hočemo biti prisotni povsod) in z ukvarjanjem s preteklostjo in sedanjostjo.

Seveda ju potrebujemo – preteklost, da se iz nje česa naučimo in dojamejo določene stvari, prihodnost pa potrebujemo za upanje in za cilje. Potrebujemo pa tudi sedanjost. In ta se dogaja zdaj! In to je že prvi namig, kako vam lahko uspe, da se boste bolj zavedali sedanjih trenutkov.

Zavestno

Čakamo na nekaj, kar se bo zgodilo jutri ali pojutrišnjem, ali pa si v mislih pripovedujemo, kaj se je zgodilo včeraj ali predvčerajšnjim. To je povsem normalno in nič slabega. Vendar pa si morate čim večkrat prav zavestno dopovedati, da se vaše življenje dogaja tukaj in zdaj.

Čim večkrat si dopovejte, da gre le za misel. Za spomin. Dnevno sanjarjenje. Tako boste preprečili, da bi vas potegnili predaleč in se ne bi zavedali sedanjega trenutka.

Začutite dih

Dih je kot nekakšno sidro, ki nas drži v sedanjosti. Gotovo ste že preizkusili, kako težko se je zavedati vsakega diha od začetka do konca. Kako nas naše misli hitro odnesejo iz sedanjosti. To ni nič slabega!

Prav nasprotno: tako se bolje spoznamo. Dih lahko opazujete na poseben način: ob vdihu začutite vlek zraka, ki nastane v vaših nosnicah. Kako hladen je, kako se premaknejo dlačice v nosu. Ob izdihu pa je zrak spet malce bolj topel in vlažen.

Lepo drugo za drugim

Prav moderno je, če si v stresu. Kdor ni, ga takoj sumimo, da je len. Istočasno velja za sijajno, če mora človek opraviti deset stvari hkrati, čeprav strokovnjaki poudarjajo, da tako ne naredimo veliko več. Ker v tem primeru vse naredimo prehitro. In prav zaradi tega je to tako nezdravo.

Stopite s tega vlaka! Pogosteje se osredotočite na eno nalogo. Svoje cvetlice zalivajte zelo pozorno. Zelenjavo z vrta trgajte z obema rokama, ne pa da je v eni še telefon.

Igrajte se in odkrivajte

Znano je, da znajo otroci bolje uživati v trenutkih sedanjosti. Seveda jim je lažje, ker jim ni treba hoditi v službo in plačevati računov. Lahko so povsem neobremenjeni.

Vendar pa to ne pomeni, da jih ne bi smeli posnemati. Regratove lučke rastejo tudi za nas. Še vedno lahko gradimo peščene gradove!

Izmislite si male naloge

Vedno ista pokrajina, mimo katere se peljemo, vedno ista pot v službo ... Tega sicer ne moremo spremeniti, lahko pa vse skupaj malce popestrimo tako, da zaposlimo svojega duha. Ne, ne s sanjarjenjem, temveč z nalogami, s katerimi ga zadržimo v sedanjosti.

Osredotočite se na vse, kar je modro. Ali rumeno. Ali trikotno. Presenečeni boste, kaj vse boste odkrili. Kako lep je svet in kako se splača biti tu. Tu in zdaj.

Izkoristite čute

Vsak dan posebej je čudovit, da uživate v trenutkih tukaj in zdaj. Ko je vreme lepo, na pikniku, na primer. Ko smo zunaj, lahko izkoristimo vse čute. Bodite pozorni, kako lahen vetrič boža vašo kožo. Kako jo greje sonce. Uporabite nos. Kakšni vonji se širijo naokoli? In kaj slišite? Šumenje listov? Ptičje petje? Klokotanje ribnika?