Poznate svoj notranji trampolin?

14. 1. 2016

Kako bi se odzvali, če bi vam povedala, da ima vsak izmed vas čarobno palico, s katero lahko izboljša počutje svojega telesa, omili ali odpravi različne težave mišičnega, sklepnega organskega sistema in celo vpliva na bolj pozitivno dojemanje sebe in okolice?

VAJA 1: Primi in vrzi Za ogrevanje bo zadostovalo, če se lotite pobiranja krpic ali gobic - seveda s prsti. Pri tem je pomembno, da predmet, ki ga pobirate, najprej primete in močno stistnete s prsti, nato pa nožne prste še dodatno močno povlecite v smer pod stopalo (začutili boste mišice stopalnega loka).
VAJA 2: Kroženje Ulezite se na tla, posteljo ali kakšno drugo površino (lahko tudi sedite) in s stopali krožite v obe smeri. Z vdihom narišite krožnico v eno smer, z izdihom v drugo smer. Pri tem bodite pozorni, da je obseg krožnice maksimalni glede na zmožnost vašega stopala. Zadostuje 8 ponovitev v vsako smer.
VAJA 3: Mobilnost stopala in gležnja V tej vaji se skriva skrivnost uspeha zdravih in lepih nog. Globoko počepnite in pete dvignite kar se da visoko ter pri tem prenesite težo telesa čim bolj nazaj. Vdihnite in čim bolj vzravnajte hrbet (slika 1). Z izdihom "povijete" hrbet in spustite pete na tla. Roke služijo kot pomoč pri ravnotežju, zato jih položite s polno površino na tla pred linijo telesa (slika 2). Naredite 8 ponovitev.

To čarobno palico predstavlja vaše stopalo. S pravilnim tretiranjem stopala boste dolgoročno vplivali na svoje zdravje.

Nevidni procesi staranja

... delujejo tudi na stopalo in z njim na celoten organizem

»Človeško stopalo je vrhunski tehnološki dosežek ter istočasno umetniško delo.«

Besede Leonarda da Vincija se v sodobnem času še kako potrjujejo. Celotni univerzum deluje po principu dajanja in prejemanja, vzroka in posledice, akcije-reakcije, nič drugače ni z odzivom našega telesa na lastne in okoliške impulze.

Osredotočimo se na stopalo. To je naš prvi stik s površino in ob vsakem koraku se sile obremenitve prenašajo po celotni verigi navzgor – prek kolen, kolkov, hrbtenice čisto do naše glave.

Ker vsaka avtocesta vodi v obe smeri in ker je človeški organizem 'le vesolje v malem', je stopalo čudovit primer principa dajanja – prejemanja, prej omenjene akcije-reakcije.

Stopalo namreč predstavlja notranjo platformo, ki še kako deluje po principu vzmeti (trampolina): ob stisku s površino se stopalo obremeni s silo celotnega telesa. Da bo amortizacija ustrezna in optimalna, se morajo mišice stopalnega loka najprej aktivirati, s čimer zaustavijo silo, nato pa v drugi fazi začnejo propulzijo v naslednji korak.

Prav zaradi tega stopalo lahko tretiramo kot vzrok in posledico večine težav celotnega organizma, in to na vseh nivojih – mišičnem, sklepnem, organskem, energijskem, čustvenem ...

Sodobni način življenja zmanjšuje funkcijo stopala

Če naš lastni trampolin (optimalno razvite in funkcionalne mišice stopala, v sodelovanju z mišicami goleni) dobro funkcionira, potem bodo cirkulatorne težave minimalne ali celo nične, limfni sistem bo pretočen, s tem pa zdravje celotnega organizma na višjem nivoju.

Današnji način življenja to delovanje vsekakor otežuje. Večji del dneva sedimo in s tem obremenjujemo ne zgolj predela naše hrbtenice, temveč tudi zmanjšujemo nevrološko oskrbo našega stopala, vplivamo na manjšo limfno pretočnost, otežimo absorpcijo hranil ... Da bi bila mera polna, smo večino časa v (neprimerni) obutvi, med samo rekreativno aktivnostjo pa večina aktivnosti ni usmerjena v tretiranje stopal. In tako se kar naenkrat znajdemo v začaranem krogu, kjer se večina usmeri v lajšanje simptomatike in ne odpravljanje pravega vzroka – ki leži v našem stopalu.

Rešitev?

Nekaj osnovnih vaj za stopala priporočamo vsem rekreativcem, otrokom, nosečnicam, starejšim ter vsem, ki imate težave z debelostjo, glavoboli, napihnjenostjo, bolečinami v sklepih, mišicah ...

Z vajami boste na začetku 'zbudili' pomembne mišice, ki delujejo po mehanizmu notranjega trampolina, vplivali na mobilnost gležnja in pripomogli, da bo vaš vsakdanjik bolj zdrav.

Barbara Tavčar, master body inšturktorica
PBS športni center odličnosti
www.bodytehnika.si

Vabljeni na praktično/teoretično delavnico STOPALO = temelj našega zdravja, kjer boste vaje izvajali pod vodstvom inštruktorice Barbare Tavčar. Delavnica bo potekala v soboto, 16. 1. 2016, v PBS centru. Več si preberite na strani bodytehnika.si.

Vaje za stopala: