Za večino je vonj po jutranji kavi nekaj najlepšega in v resnici je njen vonj boljši kot okus.
Zakaj je vonj kave boljši?
Znanstveniki pravijo, da so razrešili uganko, zakaj večina jedi nikoli ni tako dobrih, kot 'obljublja' njihov mamljivi vonj.
Ko pijačo popijemo, nam aroma in okus ponovno stopita v nos in aktivirata 'drugi vonj', katerega možgani zaznajo manj kot začetnega. Seveda pa je lahko tudi obratno, veliko francoskih sirov ima sila neprijeten vonj, njihov okus pa nas nato pozitivno preseneti.
Le dve aromi sta – čokolada in sivka – ki imata v ustih popolnoma enak učinek, kot ga imata njuna vonja.
Kaj pa kava in zdravje? Bi lahko ta vonj, okus ... užitek ob pitju ... karkoli od tega sploh lahko opredelili kot nezdravo?
Več si preberite v prispevku Kava - užitek, ki škodi?
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa