Naravna pomoč, s pomočjo katerih bo ZGAGA le še bled spomin: s temi živili jo zaustavite v trenutku

15. 1. 2025
Deli
Neprijeten občutek v prsih, okus po kislem in težko požiranje, so simptomi po katerih je prepoznavna zgaga. (foto: Profimedia)
Profimedia

Neprijeten občutek v prsih, okus po kislem in težko požiranje, so simptomi po katerih je prepoznavna zgaga. 

Vzroki za nastanek te neprijetne težave so različni. Med pogostejšimi so nepravilno prehranjevanje, prekomerno uživanje alkohola, stres, kajenje in debelost. Zgaga se lahko sicer pogosteje pojavi tudi pri nosečnicah ali osebah, ki imajo diafragmalno kilo. Medtem, ko so zdravila ena izmed rešitev za lajšanje simptomov, lahko učinkovito pomaga tudi nekaj naravnih živil, ki jih zagotovo imate v svoji kuhinji.

Ne spreglejte:

Naravna živila, s pomočjo katerih se lahko olajša še tako nadležna zgaga

Ingver

Korenina ingverja ima številne blagodejne in protivnetne lastnosti na prebavni sistem. Ingver je koristno zaužiti kot dodatek k hrani ali v čaju. Ob tem pa bodite pazljivi, da si ingverjev čaj privoščite pred obroki, da preprečite refluks. Prav tako ne pretiravajte s pitjem prevelikih količin, saj ima lahko v tem primeru ravno nasproten učinek.  

Ingverjev caj topi mascobe
profimedia

Sok Aloe vere

Aloe vera je poznana po svoji vsestranski uporabnosti, ki pa ne vključuje le naravne pomoči pri sončnih opeklinah, blaženju rdečice in pri izpuščajih, temveč je učinkovita tudi za prebavni trakt. Sok aloe vere zmanjšuje želodčno kislino, zato ga je pred obrokom koristno popiti majhen požirek. S tem boste zaščitili sluznico požiralnika in ublažili razdraženost.

Ste prepričani, da pravilno perete pižamo?

Kamilični čaj

V kolikor pri roki nimate aloe vere, lahko koristi tudi kamilični čaj, saj blaži vnetja. Redno pitje kamiličnega čaja prispeva tudi k zdravi prebavi in zmanjšuje zgago.

Jabolčni kis

Morda na prvi pogled deluje kontradiktorno, toda jabolčni kis v manjših količinah pri uravnavanju kislosti želodca. Če vas muči zgaga, popijte čajno žličko razredčenega jabolčnega kisa pred vsakim obrokom. Pri odmerjanju pa bodite previdni, saj lahko prevelike količine jabolčnega kisa povzročijo draženje.

jabolčni kis
Profimedia

Mandlji

Ne le, da so mandlji med bolj priljubljenimi oreščki, imamo dobro novico, da delujejo kot nevtralizatorji želodčne kisline. Če po obroku zaužijete nekaj mandljev, to pomaga ublažiti mučne simptome, ki spremljajo zgago. Kljub učinkovitosti vseh živil, ki so v pomoč pri zmanjševanju zgage pa vzemite v zakup, da je ob dolgotrajnih simptomih, ki se morda sčasoma še poslabšajo, priporočljiv obisk pri zdravniku. 

Vir: krstarica.com

Ta hrana je "smrt" za trebušno slinavko: 5 osnovnih pravil, ki bi jih morali upoštevati po 50. letu

Novo na Metroplay: "V vsakem žanru najdeš dobre in slabe pesmi." | Raiven