10 preprostih in povsem dosegljivih ciljev o gibanju

10 preprostih in povsem dosegljivih ciljev o gibanju (foto: profimedia) profimedia
2. 2. 2022

In še vedno si jih lahko zadate, saj za zaobljube ne potrebujete novega leta. 

Ne, na seznamu ni zaobljube o hujšanju, niti tiste o stradanju. Ne potrebujete vseh predlogov s seznama. Izberite enega in se ga skušajte držati. Šele ko boste nekaj obvladali, se lotite druge navade. 

1. Večkrat se raztezajte

Z raztezanjem se ne le ogrejete pred vadbo, ampak tudi sprostite napetost zjutraj, ko se prebudite, v službi, doma ... Naj raztezne vaje ne bodo le del vadbe, ampak tudi način za odpravljanje stresa in sproščanje čez dan. 

2. Izboljšajte svojo splošno pripravljenost

Lahko vsak dan naredite 100 sklec, a vaša forma ne bo nič boljša, ker ne izvajate drugih oblik vadbe. Če ste do sedaj posvetili več pozornosti kardio vadbi, se lotite vaj za moč (in obratno). Trudite se napredovati na vseh področjih. 

3. Vsak teden izberite aktivnost, s katero se boste sprostili

Če se s stresom ne spopadate redno, se nakopiči in kmalu klonite pod njegovo težo. Vsak teden izberite športno aktivnost, ki vas bo sprostila. Sami veste, ali bolj potrebujete kaj umirjenega (npr. joga) ali kaj, kar vas izmuči (npr. HIIT vadba). 

4. Več hodite

Kadar greste lahko peš namesto z avtom ali drugim vozilom, to naredite. Čez dan skušajte nabrati več korakov in se pogosteje odpravite na sprehod. 

5. Manj časa presedite

Ne morete vplivati na to, koliko časa presedite v službi, lahko pa poskrbite, da v prostem času ne boste ležali in sedeli na kavču. Zapolnite urnik z raznimi opravki, ki vam ne bodo dovolili posedanja, igrajte se z otroki, ukvarjajte se z ljubljenčkom ...

6. Vadbe vpišite v rokovnik

Ali na koledar, v telefon ... Kamor pač beležite obveznosti. Naj ima enako težo kot sestanek in pijača s partnerjem. Načrtujte vadbo tako, da se ne bo prekrivala z drugimi dogodki in je zagotovo ne boste izpustili. 

7. Izberite stopnice

Obljubite si, da boste vedno, kadar bo možnost, izbrali stopnice namesto dvigala. To je odlična priložnost za kratko vadbo nog in zadnjice. Ko boste nekajkrat prehodili stopnice, boste pridobili tudi malo kondicije in ne boste več tako zadihani. 

8. Več sprehodov

Če bi si radi večkrat prevetrili misli in telo, potem je to odlična zaobljuba. Določite, kolikokrat v tednu boste odšli na sprehod. Ni pomembno, kako dolg je, le da izpolnite, kar ste si zastavili. In naj številka ne bo prevelika - enkrat ali dvakrat tedensko je za začetek povsem dovolj. 

9. 5 minut na dan za vadbo

Kakršnokoli. Lahko naredite 5 minut jutranje joge, 5 minut vaj za hrbet v pisarni, 5 minutno vadbo pred spanjem, zelo intenzivno 5 minutno vadbo ... Vsak dan ali vsak drugi dan. 

10. Vsak mesec nov izziv

Če se bojite, da se boste gibanja naveličali, si zadajte, da boste vsak mesec izbrali izziv, ki bo popestril vadbeno rutino. Nekaj izzivov najdete tudi pri nas: