Ker smo včasih tako osredotočeni na cilj, da na preproste in samoumevne stvari hitro pozabimo.
1. Preden se zares odločite, preberite
Ne osredotočajte se zgolj na napise, kot so 'brez maščob' ali 'z manj maščobami'. Če ste v skušnjavi, da bi takšen izdelek kupili, obvezno preverite še etiketo oziroma preostale sestavine. Brez smisla je kupovati izdelek, ki naj ne bi vseboval maščob in bil zato bolj zdrav, pa je v resnici poln sladkorja.
2. Ne pozabite na beljakovine
Beljakovine so nepogrešljive pri ohranjanju funkcionalnosti naše presnove ter integritete mišic in kosti. V svoji osnovi beljakovine pravzaprav določajo temelj našemu zdravju.
Več: Vloga in pomen beljakovin v prehrani
Dobra stran beljakovinsko bogatega obroka je tudi ta, da ne bo povzročil drastičnega nihanja krvnega sladkorja.
3. Večkrat po malem in redno
Veliko strokovnjakov priporoča obrok na vsake 3 do 4 ure. Tako pospešimo metabolizem in ohranjamo energijo. Tako tudi veliko laže premagujemo želje po, denimo, sladkem. Vendar pa je velikost porcije in izbira živil v tem primeru ključna, sicer lahko tvegate, da boste pridobili težo. Ja, tudi zaradi preveč t. i. zdrave hrane lahko pridobite težo. Obrok naj vsebuje beljakovine, vlaknine, pa tudi maščobe ter kakovostne ogljikove hidrate v zmernih količinah.
4. Maščoba ni sovražnik
Dobra maščoba, torej maščoba, ki ni industrijsko predelana, je ob pravilni uporabi za telo celo zdrava.
Izogibajte se predelanim maščobam in maščobam, ki se dodaja živilom zaradi konsistence, denimo tistim v paštetah in salamah. Privoščite si lososa, sardine, tuno, avokado, oreščke, uporabljajte oljčno olje ... Vsa ta živila so bogat vir omega 9 maščobnih kislin. Tudi kokos je odličen. Vsebuje srednje verižne maščobne kisline, ki jih telo lahko zelo učinkovito izkorišča kot vir energije.
5. Kaj pa maščoba in sladkor
Kako zdrava bo za telo maščoba v veliki meri določa tudi količina sladkorja oziroma ogljikovih hidratov, ki jih zaužijemo skupaj z maščobo. Torej, več sladkorja pojemo, bolj problematična bo maščoba. Telo mora namreč najprej nevtralizirati učinke ogljikovih hidratov na inzulin, zato se takrat maščoba ne porablja kot vir energije. Če pa je raven sladkorja v našem telesu relativno nizka, potem maščobe služijo kot odličen vir energije.
6. In predelani ogljikovi hidrati
Okusu se je težko upreti, a če je le mogoče, se jim izognite. Drugega kot porast krvnega sladkorja, ki mu sledi padec in ponovno poseganje po nezdravem, od njih ne boste imeli.
Na začetku bo potrebne kar nekaj vztrajnosti, da boste prekinili ta začarani krog, a dlje ko boste jedli hrano z nizkim GI in raven sladkorja v krvi ne bo tako nihal, bolje se boste počutili in več energije boste imeli. Mimogrede pa boste oklestili še kakšen kilogram.
7. Jejte tudi sveže in surovo
Tako boste zagotovo pojedli veliko zelenjave, sadja, oreščkov, jagodičja ... in manj sladkorja oziroma predelane hrane. Poleg tega so takšni obroki idealni, ko vam primanjkuje časa.
Priporočamo: Surova ali kuhana hrana.
8. Načrtujte
Pomislite, kje se navadno znajdete, ko ste lačni kot volk in v stiski s časom. Če boste načrtovali in obroke pripravili vnaprej, je veliko manj verjetnosti, da boste jedli 'smeti'.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?