Gibanje je najboljše zdravilo

Gibanje je najboljše zdravilo (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2015 Vir: Lisa

Zdravo telo, ki je v dobri kondiciji, ne zboli tako hitro. Gibanje lahko tudi hitro ozdravi številne akutne težave.

Začetniki začnejo vaditi počasi in postopoma. Dobro si je postaviti kratkoročne cilje – za začetek bo dovolj, če vadite dvakrat tedensko po 15 minut, čez čas pa si boste že sami zaželeli še več gibanja.

Joga proti glavobolu

Se gibate, čeprav telo ni ravno za? Seveda, razen če trpite za migreno, pri kateri se težave poslabšajo z naprezanjem.

Pri tenzijskem glavobolu gre za otrdelo mišičevje v ramenih in tilniku, slabše pa so prekrvavljeni tudi možgani – ravno prav za vaje joge.

Joga s pomočjo asan sprosti tilnik, zmanjša pritisk na vratna vretenca, ki so tako bolje prekrvavljena. Glavobol hitro izgine.

Ples proti demenci

Kar takoj na plesišče – nedavna ameriška študija je razkrila, da ples pri starejših ljudeh za 76 odstotkov zmanjša tveganje, da bi zboleli za demenco.

Vzrok: tango koraki denimo stimulirajo precej možganskih predelov. Živčne povezave v možganih pa krepijo tudi drugi plesni ritmi.

Tek proti menstrualnim bolečinam

Ko nas enkrat v mesecu vleče in boli, bi se najraje zavlekli v posteljo, si na trebuh dali topel obkladek ali pa vzeli tableto proti bolečinam.

Veliko bolje pa je lahkotno gibanje, na primer počasen tek. Ta pospeši prekrvavitev in mišičevje maternice se sprosti.

Hoja za srce

Hitra hoja s palicami je primerna tudi za začetnike, ki zelo hitro dosežejo izvrstne uspehe.

Posebej dobra za srce in ožilje je nordijska hoja, ki enakomerno obremeni telo, hitrost hoje pa ostane na zmerni ravni.

Poveča se volumen srca in moč udarcev, telo je bolje prekrvavljeno. Redni vzdržljivostni športi na dolgi rok razbremenijo srce, ker se zniža krvni pritisk.

Plavanje proti bolečinam v hrbtu

Glavni vzrok bolečin v hrbtu je oslabljeno mišičevje trupa. Če mišice ne dajejo prave opore hrbtenici, pride do napačne drže in napetosti.

Pomaga plavanje, saj gibanje v vodi krepi trup, poleg tega pa se ob njem sproščajo otrdelosti. Še boljše kot prsno plavanje je lahen kravl v hrbtnem položaju.

Pred vadbo pa se prepričajte, da vaših bolečin ne povzroča zdrs medvretenčne ploščice.

Kolesarjenje proti astmi

Vzdržljivostni šport, kot je kolesarjenje, okrepi dihalne mišice, vdih se zaradi njega poglobi, zmanjša pa frekvenca dihov – idealno za astmatike torej.

Pred začetkom vadbe se vsekakor pogovorite z zdravnikom.

Vadba proti sladkorni bolezni

Tveganje za sladkorno bolezen se ne znižuje le z odpovedovanjem sladkorju, temveč tudi z redno vadbo z lahkimi utežmi – in to za kar 58 odstotkov. To kažejo najnovejše študije v Nemčiji in v ZDA.

Poleg tega ima takšna vadba še druge pozitivne učinke: okrepi srečno ožilje, zmanjša se maščoba v telesu. Optimalno je vaditi trikrat tedensko po 10 minut. Težo uteži počasi povečujte.