Kaj počnete na dan počitka od vadbe? (in ali to izpodbija vaš napredek?)

Kaj počnete na dan počitka od vadbe? (in ali to izpodbija vaš napredek?) (foto: profimedia) profimedia
15. 2. 2022

Dan za počitek ima prav tako kot vadba pomemben vpliv na to, ali se boste dobro odrezali, ali boste izničili vse, kar ste z gibanjem dobrega pridobili. 

Začnimo na začetku: Ali sploh imate dan za počitek, ko ne telovadite? Če je odgovor ne, na urniku brž naredite prostor za dni, ko na sporedu ne bo redne vadbe. Tudi najboljši športniki potrebujejo počitek in vi niste nobena izjema. 

Potem pa dobro razmislite, kaj boste takrat počeli, saj je od tega odvisno, kakšna bo naslednja vadba. Škoda bi bilo na primer opustiti zdravo prehrano, kot jo imate običajno, po drugi strani pa tudi ne preležite dneva na kavču. Kaj je torej sploh priporočljivo?

Raztezajte se

Tokrat zares! Naj ne bo to le izgovor, da se boste raztezali takrat, ko bo pač čas in volja. Naredite to na prost dan. Ne bo škodovalo, če si omislite telovadni valjček (na voljo so po dostopnih cenah) in sprostite mišice tudi tako. Na sploh pa ne potrebujete pripomočkov - enostavno naredite vaje, ki jih izvajate običajno ali za nasvet vprašajte trenerja. Tudi splet ponuja veliko število razteznih vaj, vendar bodite previdni, saj lahko naletite tudi na napačne izvedbe in informacije. 

Poleg tega je to tudi dober način sproščanja stresa in kmalu bo telo hotelo več takšnih trenutkov. 

Preživite nekaj trenutkov v tišini

Ali telovadite s glasbo? S tem ni nič narobe, in če vam pomaga, da naredite tiste zadnje najtežje ponovitve in zdržite malce dlje v planku, nadaljujte tako! Ko boste prosti, pa si vzemite nekaj časa, ki ga boste preživeli v tišini. Lahko se odpravite na sprehod in prisluhnete zvokom narave, ali se kar doma uležete na podlago za telovadbo, zaprete oči in se sprostite. 

Čistite, pospravljajte, uredite vrt ...

V urejenem prostoru se boste počutili veliko bolje, hkrati pa boste poskrbeli za dnevno dozo gibanja, ki jo potrebujete tudi na dan za počitek. Že pospravljanje je odličen način za malce gibanja, pa tudi čiščenje, likanje, ukvarjanje z rastlinami ... Vse to ima dobre posledice tako na vaše mentalno kot fizično zdravje. 

Če radi plešete, ob tem zavrtite glasbo in naredite nekaj plesnih korakov! 

Vas zanima joga?

Preden rečete, da to nikakor ni za vas, ji dajte priložnost in se udeležite vsaj ene vodene vadbe za začetnike. Ali pa kar doma naredite nekaj položajev, vendar pazite na pravilno izvedbo. Ne potrebujete zapletenih asan ali stoje na glavi, dovolj bo že kakšna vaja za umirjanje in dihanje, razteg telesa, lepo držo, bolečine v hrbtu in vratu ... 

Kopel ni slaba ideja

Topla voda bo dobro dela vašim mišicam in jih pripravila na nove podvige. Če dodate kakšno aromo, se boste brez težav sprostili in vsaj za trenutek pozabili na vse težave ter poskrbeli zase. Z novo energijo se boste lahko lotili vadbe in prišli do odličnih rezultatov!

Bodite pozorni le, da se v kopeli ne namakate predolgo, saj vroča voda lahko izpere olja s kože in jo osuši. Priporočljiva je tudi uporaba hranljivih olj za telo. 

Pojdite na sprehod ali naberite korake

Počitek ne pomeni, da morate ležati na kavču, ampak da ne izvajajte napornih vadb. Dobro pa vam bo del sprehod ali vsaj cilj, da v dnevu zberete 10.000 korakov. Nikar dneva ne presedite, saj si lahko nakopljete težave kot so bolečine v križu in vratu, pomanjkanje motivacije, poseganje po nezdravih prigrizkih ...