Kateri tip vadbe je najboljši za možgane?

Kateri tip vadbe je najboljši za možgane? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2017

Vadba dobro vpliva tudi na možgane, ne le na mišice in težo. Ena vrsta pa je še posebej učinkovita.

Veliko raziskav o vadbi se osredotoča na dele telesa od vratu navzdol. Dokazujejo, kako dobro gibanje vpliva na srce in pljuča, pozabljajo pa na možgane. Sedaj so raziskovalci odkrili, da morajo pod drobnogled vzeti tudi zgornji del telesa. “S tem bomo dokazali resnične prednosti človeka, ki je redno fizično aktiven,” pojasnjuje Ozioma Okonkwo, docentka medicine in profesorica na Univerzi v Wisconsinu. Ugotovili so, da je koristna predvsem aerobna vadba, ki lahko zmanjša tveganje za izgubo spomina in Alzheimerjevo bolezen, tudi za tiste, ki so k bolezni genetsko nagnjeni.

V študiji, ki je bila objavljena junija letos, je sodelovalo 93 odraslih oseb, ki so imele vsaj enega starša z Alzheimerjevo boleznijo in vsaj en gen, ki jih je s tem povezoval. Posamezniki, ki so se vsaj 68 minut dnevno ukvarjali z zmerno telesno aktivnostjo, so imeli boljši metabolizem, kar kaže na zdrave možgane, v primerjavi s tistimi, ki so se gibali manj. Ugodne posledice treninga na možgane pa gredo preko mej preprečevanja bolezni. Povzročijo hitrejše bitje srca, kar poveča pretok krvi v možgane. Kri dostavi kisik, kar je dobra stvar glede na to, da so možgani največji porabniki le tega v telesu. Fizična aktivnost prav tako poveča raven možganskega nevrotrofičnega faktorja, ki pomaga popraviti in zaščititi možganske celice pred degeneracijo. Zadolžen je tudi za rast novih možganskih in živčnih celic.

Glede na to, da lahko vadba zmanjša tveganja za različne bolezni, ki vplivajo na možgane, kot sta visok krvni sladkor in pritisk, je to še večji razlog in motivacija, da jo vključimo v naš vsakdanjik. Najbolje sta se izkazali aerobni aktivnosti tek in plavanje. Za dober rezultat pa znanstveniki priporočajo združitev obeh - aerobnega in anaerobnega treninga.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri