Ko nastopi kriza, preusmerite pozornost

Ko nastopi kriza, preusmerite pozornost (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 10. 2013

S preusmerjanjem pozornosti se boste lažje soočali z bolečino in utrujenostjo oz. je ne boste doživlja več tako intenzivno, kot bi jo, če bi se nanjo osredotočili.

V trenutkih, ko med maratonom nastopi kriza, pozornost usmerite navzven, na neke zunanje dražljaje, ali pa poskusite misliti na nekaj drugega.

Izkušnje maratoncev namreč kažejo, da osredotočanje na zunanje dražljaje navadno vpliva na boljši nastop.

Prav tako boste bolj odporni proti občutkom bolečine, ki se razvijejo med maratonom, kot če bi se osredotočali le nase in na last­ne občutke.

Čeprav se boste osredotočali na dejavnike zunaj sebe, pa ne pozabite vsake toliko časa narediti pregleda telesa. S tem boste nadzorovali svoj tempo in način teka. Opazujete korak, pot svojih rok ali se skoncentrirate na dihanje. Predvsem ob močni utrujenosti se skoncentrirajte na dihanje.

Kaj storiti, ko se pojavi dolgočasje?

Med maratonom se lahko pojavi tudi dolgočasje. Pomagate si lahko z različnimi samogovori in spodbudami ali pa za trenutek pomislite na kakšna lepa, čustveno močna doživet­ja in spomine.

S prijetnimi spomini in čustvi, ki jih spomini prinesejo, se lahko borite tudi z negativnimi čustvi, ki nastopajo ob močnem naporu med maratonom.

Preberite tudi: Kako obvladovati napetost pred startom? in Odstranjevanje bolečine med maratonom