Zelo intenzivna vadba čuva srce in je primerna za vse starosti

Zelo intenzivna vadba čuva srce in je primerna za vse starosti (foto: profimedia) profimedia
18. 12. 2019

Ste že kdaj preizkusili telovaditi manj časa, vendar intenzivneje kot običajno? Če je bilo to enkrat, bi morali ponoviti, vsi, ki tega še niste počeli, pa vas prepričamo, da bo že naslednji trening takšen. 

Ženske, ki so na stresnem testu lahko telovadile visoko intenzivno, bodo manj verjetno umrle zaradi srčnih bolezni ali raka.

To pravi nova študija, ki je bila 7. 12. 2019 predstavljena na EuroEcho 2019, pritrjuje pa ji tudi Scotty Butcher, profesor fizioterapije v Kanadi. Zaključki raziskave podpirajo druge študije, ki prav tako povezujejo zelo intenzivno aktivnost z manjšim tveganjem za umiranje zaradi srčnih bolezni in raka. Da je vadba dobra za telo, in da imamo od nje marsikaj pozitivnega, ste že vedeli, vendar ali to pomeni, da bi se vse ženske morale začeti ukvarjati le z visoko intenzivno vadbo? Nikakor. Za nekatere pa bi bila to verjetno res odlična možnost. 

Naj razložimo, zakaj. 

V omenjeni raziskavi so ugotovili, da imajo ženske, ki so bile slabše fizično pripravljene, štirikrat večjo možnost, da umrejo za srčno-žilnimi boleznimi in drugimi razlogi, ki niso naravna smrt. Z vašimi treningi ni nič narobe, bolje pa bi bilo, da bi jih tu in tam nadgradili z visoko intenzivnimi vadbami. Tega seveda ne počnite, dokler niste v dobri kondiciji in redno (vsak teden več kot enkrat) telovadite. Že redna vadba bo učinkovito izboljšala vaše zdravje, z dodatkom visoke intenzivnosti pa se vam obeta še več dobrih posledic. 

  • Ko začnete redno opravljati HIIT vadbo, bolje nadzorujete ravni sladkorja v krvi in se med drugim lahko izognete ali zmanjšate možnosti za diabetes. Pospešite tudi krvni obtok in s tem zagotovite pravilno delovanje vseh organov, ki dobijo zadostno količino krvi. Po rednih treningih boste potrebovali tudi manj časa za okrevanje, vendar vseeno ne zanemarite počitka, med katerim se telo obnavlja.

  • Visok srčni utrip in poraba kisika bosta spodbudila obtočila. To pa pomeni močnejše srce pa tudi boljšo vzdržljivost, kar boste opazili kot nenehno željo po podaljševanju treninga in lažje premagovanje fizičnega napora. Na naraven način boste poskrbeli za svoje zdravje.

  • HIIT trening pomaga pospešiti metabolizem. To se dogaja še ure po tem, ko ste opravili trening. Hitrejši metabolizem je pomemben faktor predvsem pri hujšanju in tudi pri vzdrževanju telesne teže. Med aktivnostmi, ki pomagajo metabolizmu, sta tudi tek in trening za moč.

  • Lahko znižuje krvni tlak. Ena od posledic debelosti je tudi (pre)visok pritisk. Vadbo bi za takšen učinek morali izvajati redno nekaj mesecev (odvisno od posameznika), o zdravstvenem problemu pa se še vedno pogovorite tudi z zdravnikom.

Varna vadba za vse starosti

Čeprav morda velja prepričanje, da so zelo intenzivne vadbe rezervirane za mlade do 30 leta (ali še malce starejše), bi bili učinki verjetno še bolj vidni na starejših telovadcih. Presenetil vas bo tudi mladosten videz, ki ga sčasoma prinese visoka intenzivnost, saj bo koža spočita in napolnjena z vsemi hranili. 

Ko se odpravite na visoko intenziven trening, je pomembno le, da trenerju pred začetkom poveste o morebitnih fizičnih omejitvah. Vsekakor začnite trenirati pod vodstvom strokovnjaka, ko boste dobro izkušeni, pa lahko nadaljujete sami.