Nagrajevanje inovacij v medicini

Tudi letos bodo slovenski zdravniki in farmacevti lahko sodelovali na Mednarodnem natečaju Medis Awards za izjemne dosežke v medicini v sedmih državah srednje in jugovzhodne Evrope.

Nagrajevanje inovacij v medicini - Foto: Profimedia

Neodvisna mednarodna žirija, ki ji predseduje prof. dr. Matija Tomšič, razpisuje natečaj za znanstvenoraziskovalna dela zdravnikov in farmacevtov, ki poleg redne klinične prakse raziskujejo in razvijajo naprednejše metode diagnostike in zdravljenja.

Prijave so že odprte, strokovne prispevke pa bodo lahko sodelujoči oddali do 15. septembra. Podelitev nagrad – do zdaj smo jih največ dobili prav Slovenci – bo 29. novembra v Sarajevu.

Slovenski dosežki – inovacije v svetovnem merilu

Nagrade Medis Awards so namenjene prepoznavanju, spodbujanju in nagrajevanju odličnosti v zdravstvu, za dobro bolnikov, kar sta s konkretnima primeroma ponazorila nagrajenca iz prejšnjih let.

S kolegi gastroenterologi je doc. dr. Matjaž Homan, dr. med., pediater gastroenterolog na Pediatrični kliniki v Ljubljani, prvi na svetu ugotavljal, da je pri otrocih, ki morajo opraviti kolonoskopijo, bistveno bolje uporabiti ogljikov dioksid kot zrak.

»Glede na pozitivne rezultate preiskave smo metodo takoj uvedli v klinično prakso, tako da zadnja leta izvajamo kolonoskopije pri otrocih na otroški kliniki le še z uporabo ogljikovega dioksida, kar pomeni manj bolečin za otroke,« je pojasnil doc. dr. Homan.

Oftalmologinja Alja Črnej, dr. med., je s prim. mag. Vladimirjem Pfeiferjem, dr. med., oftalmologom na Očesni kliniki v Ljubljani, opravila prvo presaditev umetne roženice pri nas, kar je bil izjemen in odmeven medicinski uspeh. Umetna roženica se sicer že uporablja zunaj Evrope, na stari celini pa so jo do zdaj uporabljali samo v raziskovalne namene. Oznako CE, ki je pogoj za uporabo v Sloveniji, je dobila predlanskim. Pred tem je zdravnica poseg preizkusila na miših in za študijo prejela zmagovalno priznanje Medis Awards 2015.

Največji uspeh je občutil bolnik, ki je bil zaradi poškodbe slep kar 20 let. Alja Črnej, dr. med., je uspeh pojasnila z občutji operiranega bolnika: »Za gospoda so drevesa spet zelena, znova vidi na uro na koncu hodnika, živi mnogo kakovostneje, zanj sta to sreča in veselje.«

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri