Uhajanje urina lahko v celoti odpravimo

Čezmerno dejaven mehur zagreni življenje vsaki peti Slovenki po 35. letu in vsaki drugi po menopavzi, ocenjujejo strokovnjaki. Skrivanje uhajanja vode ni pametno, saj zdravnik lahko pomaga. Težave se lahko tudi v celoti odpravijo.

Uhajanje urina lahko v celoti odpravimo - Foto: Shutterstock.com

Marsikatera ženska zaradi težav z mehurjev opusti športno dejavnost ali se celo začne izogibati druženju. Večina neprijetne težave z uhajanjem seča raje prikriva pred okolico in celo pred zdravnikom. Vendar zdravnik lahko pomaga.

Prvi ukrepi

Med pomembnimi in prvimi ukrepi, s katerimi pomaga zdravnik, je omejitev vnosa tekočine. Še vedno pa mora človek popiti okoli liter in pol do dva litra na dan.

Če je človek pretežek, se težave s čezmerno dejavnim mehurjem lahko prepolovijo že s sedemodstotnim zmanjšanjem telesne teže.

Krče mišic in mehurja povzroča nikotin, zato med temeljnimi ukrepi poudarja tudi prekinitev kajenja

Odsvetuje še pitje alkohola, gaziranih pijač in uživanje citrusov.

Del vedenjske terapije je prilagajanje časovnih intervalov, v katerih ženska hodi na vodo, tako da se najprej poskuša držati 90-minutnih razmikov, ki pa jih potem počasi podaljšuje.

Zdravila predpiše ginekolog ali urolog 

Če ti prvi ukrepi ne pomagajo, se lahko začne zdravljenje z zdravili, ki umirjajo mehur. Danes jih je na voljo že več vrst, prvič pa jih predpiše ginekolog ali urolog. Zdravila bodisi zmanjšajo krčenje mišic mehurja bodisi povečajo njegovo sprostitev. Zdravljenje je uspešno pri okoli dveh tretjinah žensk. Ženska se lahko že po treh mesecih zdravljenja počuti prerojena, ne potrebuje več vložkov, omogočijo ji svobodno gibanje.

A včasih je treba zdravljenje po treh mesecih tudi zamenjati oziroma prilagoditi. Samo 10 do 20 odstotkov žensk ostane na zdravljenju tudi po letu dni. Pri nekaterih so pričakovanja previsoka, nekatere pa zdravljenje opustijo prav zato, ker se jim stanje izboljša.

Če zdravila niso uspešna, je na voljo še nekaj možnosti zdravljenja, na primer magnetna ali električna stimulacija.

Ob čezmerno dejavnem mehurju pa so še posebno pri starejših lahko prisotne še druge zdravstvene težave, ki vplivajo na uhajanje vode in zahtevajo dodatno zdravljenje.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza