9 malih skrivnosti srečnih parov, ki jih (pre)pogosto spregledamo in pozabimo

9 malih skrivnosti srečnih parov, ki jih (pre)pogosto spregledamo in pozabimo (foto: Profimedia) Profimedia
22. 9. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Na življenjski poti razmerja so in minejo. Ko minejo, sedimo v tišini, s svojimi mislimi in razmišljamo, kaj je šlo narobe.

Zakaj se je končalo? Kdo je bil kriv? Kje se je začel ta konec? Iščemo eno stvar ali en trenutek, ki bi nam podal odgovor na vsa ta vprašanja. Vendar je dinamika razmerja preveč kompleksna, da bi lahko klecnila na eni malenkosti.

Če nas v odnosu ne doleti nekaj zelo specifično dramatičnega, kar lahko nemudoma preseka nadaljnjo skupno pot – recimo to, da pridemo domov in osebo, s katero že leta živimo v neki obliki romantičnega odnosa, najdemo z mednožjem priklopljeno na neko drugo osebo –, je razpad razmerja običajno postopek, ki v sebi skriva niz razlogov, zaradi katerih se je na koncu zgodilo, kar se je zgodilo.

Iskanje tistega pravega trenutka ali tiste prave besede, ki je sprožila začetek konca, običajno ni enostavno. In tudi ni smiselno. Namesto tega se je bolj pametno vprašati, kako vse izkušnje iz preteklosti uporabiti v korist boljših, trdnejših in kvalitetnejših odnosov v prihodnje.

Preteklosti namreč ne moremo spreminjati. Lahko pa vplivamo na način, kako bomo obravnavali razmerja v prihodnosti. Ždenje na stvareh, ki bi jih morali narediti ali morali reči, ne bo vodilo do sprememb, ki si jih želimo.

Zato raje poglejmo, kaj je tisto, kar počnejo uspešni pari, in poskusimo preko tega narediti več pravilnih potez v romantični prihodnosti.

1. Ustvarite odnos brez zavidanja

Srečni pari se zavedajo, da njihovo skupno življenje ni tekma. Da to ni igra, v kateri mora nekdo zmagati, bodisi v argumentih bodisi v 'pravilnih' dejanjih.

Par, v katerem partnerja neprestano tekmujeta, kdo ima bolj prav, kdo je naredil več ali kdo ima večji doprinos v razmerje, ima na koncu vedno le dva poraženca, saj je vsaka navidezna zmaga v bistvu le še ena zareza v iskrenost in zaupanje med partnerjema.

Zato raje sprejmimo prednosti in slabosti izbrane osebe in ji pomagajmo rasti na tistih področjih, kjer blesti.

2. Pozabite na preteklost

Moški se včasih pošalimo, da imajo ženske v glavah policijske kartoteke o vsem, kar je njihov moški storil od trenutka, ko sta se spoznala, pa do danes.

Iz teh kartotek potem med prepiri potegnejo na dan zanj že davno pozabljene neumnosti, napake in druge nespametne reči, ki jih je on nespametno klatil pred popolno udomačitvijo.

Ti spomini so za ženske orožarna, s katerim ob konfliktih lažje usmerjajo pogovor na svoj mlin. Vendar pa je prav to hranjenje preteklosti lahko uničujoče. Ne dovoli namreč, da bi preteklost pustili v preteklosti.

Strategija srečnih parov je torej enostavna – premikajo se naprej in dovolijo, da nekatere stvari preprosto ostanejo pozabljene.

3. Delati nič ni rešitev

Vsak par ima konfliktne trenutke. A vse preveč parov na te trenutke odreagira s tišino, tečnostjo ali zamero. Kar je v bistvu nič. Ker niti ena od teh potez ne vodi do konstruktivnih rešitev.

Zato je pomembno nasloviti tisto, kar nas v odnosu moti, in potem to rešiti prek vedno tako opevanega, a morda ravno zato že generacije delujočega postopka – komunikacije.

4. Zapomnite si in cenite male stvari

Marsikdo bi povzetek svojega romantičnega odnosa razumel kot sosledje največjih skupnih dogodkov – kje sta se spoznala, prvi zmenek, zaroka, poroka, obletnice, otroci, prvi skupni nakup 60-palčne televizije, rutinski obiski Premanture, pač tiste največje stvari v dvoje.

A kar drži vsak odnos skupaj na dolgi rok, so v resnici male stvari, ki jih pogosto spregledamo in pozabimo.

Tisto, ko on njej kupi čokolado s karamelo, čeprav je njemu odvratna, a jo ona obožuje. In tisto, ko ona med agresivnim nedeljskim pospravljanjem počaka, da on reši križanko v časopisu, preden vse skupaj zabriše v (ta modri) kontejner.

5. Sprejmite, da življenje ni pravljica

Ko se oba v odnosu zavedata, da ima življenje vzpone in padce, se s temi odstopanji potem soočata bolj racionalno.

Stremeti k filmski obliki odnosa je iluzija, v katero se lahko zelo hitro ujamemo, sploh v teh časih, ko prek utrinkov na družbenih omrežjih dobimo občutek, da vsi drugi živijo pravljično življenje, le mi se moramo obremenjevati s kompromisi, nepričakovanimi stroški in njenimi nečloveškimi zahtevami, da nogavic ne puščamo ob kavču v dnevni sobi.

6. Odnos gradite na prijateljstvu

Nič v odnosu ne ohranja iskrice bolj kot to, da sta partnerja tudi dobra prijatelja. In seveda, da to prijateljstvo tudi ohranjata.

Da se znata smejati in klepetati o tudi najbolj trivialnih stvareh. Da tu in tam odigrata tudi kakšno družabno igro. Ali pa se za vikend skupaj napijeta v baru in nato do neprimernih ur plešeta na hite devetdesetih.

7. Postavite kakovost  pred količino

Preživeti osem ur skupaj na dan ne pomeni kaj dosti, če 98 % tega časa vsak od partnerjev čepi ob svojem računalniku ali brklja po mobilnem telefonu.

Kakovosten čas pomeni čas brez tehnoloških motil, čas, ko smo zavedno prisotni, da se lahko pogovarjamo o delu, o ciljih ali v dvoje uživamo v neki skupni dejavnosti.

Kadar oba ležita na kavču in gledata film, v resnici pa vsak na svojem koncu osvežujeta informacije na telefonu, to navkljub fizični bližini ni ravno vrhunski format druženja.

8. Zavedajte se, da nihče ne zna brati misli

Če ne povemo na glas, ne smemo pričakovati, da bo partner vedel, kaj želimo.

Velikokrat od partnerja pričakujemo, da bo po toliko skupnih letih že sam od sebe poznal naše želje in potrebe, a če mu to ne uspe, se moramo le spomniti, da nihče ne zna brati naših misli.

Včasih je recimo potrebno kar na glas povedati, da ob naročilu hrane pričakujete tudi sladico. Metaforično ali ne.

9. Zavedajte se lastnih čustev

Ljudje v srečnih odnosih razumejo, da ne morejo ves čas delovati le na podlagi emocij.

Če dovolimo, da čustva v vsakem trenutku vodijo naše odločitve in dejanja, bomo velikokrat rekli ali storili nekaj, kar bomo pozneje obžalovali.

Nujno je, da stvari premislimo, sploh kadar je govora o kakšni ključni problematiki, med pogovorom pa potem ohranjamo notranjo mirnost in ne razpademo na živčne prafaktorje že ob prvem nestrinjanju. Saj na koncu tako ali tako le želimo najti najboljšo rešitev – za oba.

Preverite še 5 najbolj čustveno nedostopnih astroloških znamenj