Kaj storiti, če si partner ne želi otrok – vi pa si jih? TO svetuje strokovnjakinja!

Kaj storiti, če si partner ne želi otrok – vi pa si jih? TO svetuje strokovnjakinja! (foto: Profimedia) Profimedia
26. 10. 2022

Obstajajo situacije, v katerih včasih ne vemo natančno, kako reagirati, kaj je prav in kaj ni. Kot je denimo odločitev o otrocih. Kaj storiti, če si partner ne želi otrok – vi pa si jih?

Nasprotja se privlačijo, pravijo, toda dejstvo je, partnerja si na koncu le morata priti nasproti in imeti posluh. To pa je še posebej pomembno, ko gre za občutljive teme. Ena od teh je zagotovo odločitev imeti otroke ali ne. Če se obe strani strinjata, je čudovito. Kaj pa če se ne? 

Kako se lahko par učinkovito sooči s tem vprašanjem? 

Zakonska in družinska terapevtka Anita Chlipala opozarja, da se mora vse začeti veliko hitreje, kot se pri večini parov. Pri svojem delu je namreč opazila, da se pari preprosto niso pogovarjali o tem, kako bi bilo videti življenje, če bi imeli otroke. 

Tako so bili pari leta in leta v zvezi, ne da bi si vzeli čas za ta pomemben pogovor – in včasih čas preprosto ne ponudi odgovora temveč situacija postane nerešljiva.

Helga Odendahl, psihologinja in terapevtka za pare, pa pravi, da je treba biti predvsem zelo iskren – tudi do sebe.

Kako dolgo že zaman upate? Kako dolgo ste pripravljeni čakati na partnerjevo strinjanje? Vprašajte se, realno in brez rožnatih očal, ali bi bil vaš partner sploh predan starš in kako bi se počutila v družinskem kontekstu?

"Če si nekdo ne želi otrok, je treba to spoštovati. To si morata želeti oba," pravi psihologinja. "Razhod je morda boljši od žrtvovanja lastnih sanj. Če želite biti srečni, morate prevzeti odgovornost za svoje odločitve."

Osebna izpoved: "Nikoli nisem varala, a možev test očetovstva je pokazal negativno - nato pa sem izvedela RESNICO"

Anita Chipala med drugim situacijo razčleni tudi tako: 

Če je vajina zveza še zelo sveža oz. sta se pravkar spoznala ...
  • Imate odgovor na voljo takoj. Če že od samega začetka veste, da si želite otrok in ugotovite, da si jih partner ne želi, končajta. "Tu ni srednje poti," pravi terapevtka. Čeprav se zdi, da sta se povezala, se bosta slej ko prej soočila z zamero.
Če sta v zvezi že dolgo ...
  • O tem se preprosto morata (začeti) pogovarjati. Kot razloži terapevtka, ni potrebno imeti takoj vseh odgovorov, vendar tovrstne pogovore preprosto morata imeti, da ugotovita, kako blizu ali kako daleč narazen so vajina pričakovanja. 

Razlogov, zakaj si nekdo ne želi otroka, je namreč veliko, od financ, zaupanja, na to pomembno vpliva tudi posameznikovo otroštvo in dejstvo, da otrok prinese veliko sprememb. Včasih je težave mogoče rešiti, ko obe strani natančno opredelita, kaj stoji za takšno odločitvijo oz. kako vidita življenje z otrokom. 

Kdaj je čas, da se tudi dolgotrajna zveza zaključi?

1. Če si eden želi otroke in je to bistvo njegovega življenja, lahko to, da ostaneta skupaj in nimata otrok, vodi v žalost, depresijo, obžalovanje in zamero. Težko bo, a navsezadnje je najbolj prijazno, da se ločita, da bo partner, ki si želi otroke, imel priložnost uresničiti svoje sanje.

2. Če ni prostora za pogovor, pogajanja ali ni možnosti za kakršenkoli kompromis.

3. Če težava povzroča veliko duševno/čustveno stisko in to, da ostaneta skupaj, postane vedno bolj škodljivo.

4. Če je bil partnerju postavljen ultimat in časovna omejitev ter to ne prinese odgovora.

Seveda pa je v vsakem primeru in predvsem pred kakršnokoli odločitvijo, priporočljiv pogovor s terapevtom. Kajti lahko se zgodi, da partner le ni povsem prepričan, a ne neomajen pri svoj odločitvi. Težava je pravzaprav le komunikacija.

PREBERITE TUDI: Lahko že enkrat nehamo pare spraševati, kdaj bodo imeli otroke?