Končno je znano: katere lastnosti podedujemo od svoje mame in katere od očeta?

Končno je znano: katere lastnosti podedujemo od svoje mame in katere od očeta? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2023

Katere lastnosti ste dobili od katerega starša?

Številne lastnosti se preko genskega zapisa prenašajo iz staršev na otroke. Zdaj pa se je izkazalo, da določene lastnosti pogosteje dobimo od mater, spet druge pa pogosteje od očetov.

Sposobnost hujšanja

V telesu imamo dve vrsti maščobe: "dobra" rjava maščoba, ki pospešuje metabolizem in igra vlogo pri ohranjanju zdrave teže, ter "slaba" bela maščoba, ki lahko povzroča težave takrat, ko je imamo preveč.

Izkazalo se je, da to, koliko rjave maščobe imamo (in s tem, kako hiter je naš metabolizem), lahko podedujemo po mami.

Po drugi strani pa od očetov lahko "podedujemo" belo maščobo. Količina maščobe, ki jo shranjujemo, zlasti okoli organov,  je delno lahko odvisna tudi od genetike.

Zmožnost osredotočanja

V eni od študij se je izkazalo, da če ima mama v telesu nižje ravni serotonina, obstaja večja verjetnost, da bo otrok kasneje v življenju imel težave s pomanjkanjem pozornosti ter s hiperaktivnostjo.

Začetek pubertete

Genetika obeh staršev igra vlogo pri tem, kdaj se bo otrokovo telo začelo spreminjati, a zgodnja puberteta je lahko posledica gena, ki ga podedujemo od očeta.

Vaše razpoloženje

Matere lahko vplivajo na razpoloženje svojega otroka. Struktura dela možganov, znanega kot kortikolimbični sistem, ki nadzoruje čustveno regulacijo in igra vlogo pri motnjah razpoloženja, kot je depresija, se bolj verjetno prenaša z matere na hčere kot z matere na sinove ali z očetov na otroke.

To lahko pomeni, da hčere vsaj delno podedujejo svoje razpoloženje od svojih mater. 

Spomin

Znano je, da je Alzheimerjeva bolezen delno tudi dedna. V eni od novih študij pa se je izkazalo, da tveganje za omenjeno bolezen podedujemo predvsem od svoje mame.

Plodnost

Na plodnost ženske vpliva gen, ki ga je podedovala od očeta. V normalni jajčni celici se del celice, imenovan centriole, odstrani kot del naravnega razvojnega procesa.

Če pa se centrioli ne odstranijo – pogosto zaradi genetske disfunkcije, ki jo je prenesel njen oče –, potem je ženska sterilna, so pojasnili raziskovalci.

Ste vedeli, da vse to podedujemo od staršev?

Preberite več na cosmopolitan.si