Sindrom praznega gnezda in seks

Sindrom praznega gnezda in seks (foto: Profimedia) Profimedia
23. 3. 2016

Če imamo otroke, nas bo nekega dne doletel 'sindrom praznega gnezda'. Eden ali vsi naši otroci bodo odšli, bodisi na fakulteto, ali v službo, ali pa se bodo poročili, mi pa bomo ostali s partnerjem sami v hiši ali stanovanju.

Ta trenutek se pogosto prikrade neopaženo, in šele ko se zgodi, občutimo posledice.

Dolgoletne sanje, kako bomo nekoč imeli več časa zase, se lahko v resničnem življenju izkažejo za obdobje boleče čustvene praznine, dokler se ne privadimo na odsotnost otok in na to, da zdaj toliko časa preživljamo s partnerjem.

To je tudi obdobje, ko veliko parov ne zna preseči te praznine, ki se je zgodila, ko sta se oba ukvarjala ali pa živela svoje življenje prek otrok. Šele takrat uvidita, da sta se 'nekje vmes izgubila', in se posledično odločita, da nadaljujeta vsak svojo pot.

Za druge pa je to priložnost, da na novo zastavijo svoje življenje.

Ko in če se privadimo, je to lahko zelo vznemirljiv čas. Če je bilo naše spolno življenje že več let na stranskem tiru, je zdaj čas, da se na novo spoznamo in da se vnovič seksualno odkrijemo. Na voljo imamo več časa in smo zato lahko po navadi bolj sproščeni in pozitivno naravnani.

Druga prednost prostega časa je, da lahko pogosteje telovadimo, zato je to odlična priložnost, da vzamemo vajeti v svoje roke in se okrepimo – začnimo hoditi npr. na jogo! To je nadvse pomembno, saj moramo ostati telesno dejavni, ko se staramo, ne samo zaradi zdravja, ampak tudi zaradi boljšega spolnega življenja.

Zrela (abrahamova) leta

Glede na to, da se je življenjska doba podaljšala in abraham ni več tista prelom­nica, ki je bila nekoč, seveda odvisno tudi od življenjskega stila oz. načina življenja, je to lahko kljub vsemu čas, ko nekatere ženske vstopajo v menopavzo in se njihovo obdobje odraslosti izteka.

To lahko sproži čustvene in telesne težave, zato je treba s partnerjem govoriti o svojih občutjih, da bo razumel, kaj preživljamo.

Spolna sla ali libido pri vsaki ženski močno niha, naj bo to pred menopavzo ali po njej. Spolni nagon je pogojen z ravnjo hormonov, torej nižja raven hormonov zagotovo vpliva na željo po spolnosti. Estrogen je vsekakor pomemben, toda hormon, ki je dokazano najbolj povezan s spolnim nagonom, je testosteron. Jajčniki, ki sicer po 'naravni' menopavzi lahko proizvajajo estrogen, še več let lahko proizvajajo velike količine testosterona. Prav zato ima marsikatera ženska še dolgo po menopavzi močan spolni nagon. Ta testosteron zagotavlja še druge prednosti ženskam, ki so v naravni menopavzi. Tkivo v telesu lahko nekaj tega testosterona, ki kroži po telesu, pretvori v estrogen.

Ženske, ki so prestale histerektomijo, med katero so jim odstranili tudi jajčnike, bodo morda to prednost izgubile. Nekatere pa bodo po menopavzi celo odkrile, da se je njihov spolni nagon povečal, saj so rešene bolečin in čezmernega krvavenja.

Kriza srednjih let

Tudi moški lahko izkusijo upočasnitev v odzivu na spolne dražljaje. Ko se bližajo srednjim letom, morda traja dlje, da se vzburijo, pravzaprav tedaj oba potrebujeta več spolne stimulacije, da se vzburita in doživita orgazem. Ker pa bomo tokrat, upajmo, lahko preživljali že več časa skupaj, to izkoristimo! Pogovarjajmo se o tem, kaj nam ugaja. Če imamo težave pri izražanju svojih želja ali skupaj s partnerjem ne moremo narediti tega koraka naprej, se je morda dobro obrniti na terapevta.

Prav v tej fazi lahko moški padejo v krizo srednjih let. Ta se lahko pokaže v iskanju 'okrepitev' – bodisi v obliki mlajše ženske ali v novem motorju/športnem avtu, čeprav so dotlej vozili družinski avtomobil. To je zgolj oziranje nazaj v mladost. Pogosto tudi ženske čutijo enako. V tem obdobju je potrebna potrpežljivost, in sicer na obeh straneh.

Strah nas je posloviti se od mlajše različice nas samih, ki smo je vajeni – vendar pa v zameno dobivamo samozavest in izkušnje, ki lahko pridejo samo z leti. Zato uživajte v tem!

Napisala Vesna Jarc

Vesna Jarc je končala študij spec. pedagogike na PF v Ljubljani in študij psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.sexovnik.si in www.seksualna-terapija.si ali pokličete, če se želite naročiti na terapijo oz. svetovanje, na tel. št.: 040 712 027.

Preberite še: 7 presenetljivih dejstev o nezvestobi (tako moški, kot ženski)