TO so znaki finančnega nasilja v razmerju

TO so znaki finančnega nasilja v razmerju (foto: Profimedia) Profimedia
30. 4. 2022

V odnosu poznamo številne vrste nasilja: fizično, psihično, verbalno... Sploh v romantičnih razmerjih pa je precej pogosto tudi finančno nasilje. Preverite, po katerih znakih ga prepoznate.

Povsem običajno je, da v razmerju občasno pride do nesoglasij in prepirov. Finance so precej pogosto jabolko spora v razmerjih in zakonih po vsem svetu. Denar je pomemben del sodobnega življenja in normalno je, da se s partnerjem na tem področju kdaj ne strinjata.

Včasih pa v razmerjih pride tudi do finančnega nasilja, o katerem se še vedno premalo govori. Preverite, kako ga prepoznati.

Partner ima oblast nad vsemi računi

V razmerju je običajno, da se partnerja dogovorita, kdo bo upravljal s katerim delom financ. Težava nastane, če partner kontrolira popolnoma vse račune - prilive, nakupe, kreditne kartice... Tudi vaši zaslužki gredo na račun, ki jih kontrolira partner. Vse to lahko pomeni, da ima partner avtoriteto nad vami oziroma da vas ne gleda kot na sebi enake.

Slaba volja, ko porabite denar

Ne glede na to, zakaj porabite svoj denar, je vaš partner nenavadno slabe volje. Če vas je strah povedati partnerju, da ste nekaj kupili oziroma imate pretirano slabo vest ob vsakem najmanjšem nakupu, je to še en opozorilni znak.

Partner ima velik vpliv na vašo kariero

V razmerjih je običajno tudi, da se partnerja pogovarjata o svojih željah in ciljih za prihodnost; tudi na kariernem področju. Problem je, če si partner želi pretirano kontrolirati, vplivati ali spreminjati vašo kariero brez nekega smiselnega razloga. Rdeča zastavica je tudi, če vas partner neprestano moti na delu, bodisi z obiskom, bodisi z nenehnimi klici in sporočili.

Zapravljanje denarja za vašim hrbtom

Po eni strani morate vi partnerju povedati in zagovarjati vsak najmanjši nakup, po drugi strani pa partner zapravlja večje vsote denarja brez vašega vedenja. Ne, da bi se prej posvetoval z vami, se partner odloči za velike nakupe, denimo nov avtomobil, pohištvo ali celo nepremičnina. Ker vas partner ne spoštuje, nima občutka, da bi se pred velikimi nakupi mogel pogovoriti z vami. Možno je tudi, da ima partner večje posojilo, za katerega vi sploh ne veste.

Dajanje žepnine

Tudi, če v vajinem razmerju dela samo eden od vaju, obstaja veliko zdravih načinov, kako skupaj upravljati s financami. Če vam partner "daja žepnino", je to lahko samo še en način, s katerim vas želi kontrolirati.

Izkoriščanje

Nekateri ljudje so bolj radodarni, kakor drugi. Če tudi vi sodite med ljudi, ki brez težav nekomu posodite/date denar ali kupujete draga darila, bodite pozorni. Partner lahko vašo radodarnost začne izkoriščati in naenkrat se  boste znašli v razmerju, kjer ste vi tisti, ki preživljate oba, partner pa bo svoj zaslužek porabil za svoje interese.