Redkokdo, ki ni iz Prekmurja, razume njihovo narečje, vsi pa se oblizujemo, ko gre za prekmurske kulinarične specialitete. Pripravili smo recept za eno od njih, pa tudi slovarček drugih jedi, ki jih morate preizkusiti.
Ko pomislite na Prekmurje, je verjetno prva misel prekmurska gibanica. A v tem delu Slovenije, ki je tudi v slovenskem jeziku prava posebnost, najdete še marsikatero drugo jed, ki se že dolgo prenaša iz roda v rod. Nekaj smo jih zapisali v naš slovarček, za eno pa vam zaupamo recept.
- Že sodelujete v NAGRADNI IGRI? Vsak teden nekomu podarimo darilno kartico Mercator!
- grajovo zelje: kislo zelje s fižolom zlejvanke - ajdove palačinke
- retaš: zavitek (jabolčni, skutni ...)
- picekov paprikaš: piščančji paprikaš
- posolanka: sladica s testom, kislo smetano, skuto in jajci mlejčne
- uburke: sveže kumarice, naribane, zalite s kislo smetano, potresene z rdečo papriko (hladna jed)
Za besede in prevode smo vprašali pravo Prekmurko. :)
Langaš
Kot zanimivost naj za začetek povemo, da v Murski Soboti langaš lahko kupite v prodajalnah skupaj z ostalo hitro hrano - postrežejo ga s pečenim krompirčkom in pečenim piščancem. Prekmurci pravijo, da ga moramo nujno poskusiti!
Sedaj pa recept za to okusno prekmursko jed.
Pripravite naslednje sestavine:
- 500 g moke
- 250 g kuhanega krompirja
- 1 kocka kvasa
- 3 dcl tople vode
- žlička soli
- ščep sladkorja
- olje za cvrtje
V posodi z moko naredimo jamico, vlijemo vanjo toplo vodo, nadrobimo kvas, dodamo malo sladkorja in pustimo kakšnih 10 minut, da se naredi kvasec.
Kuhan krompir pretlačimo, solimo in ga dodamo moki s kvascem. Testo dobro pregnetemo. Jaz to naredim z mojim kuhinjskim robotom. Testo pustimo kakšnih 15 minut vzhajati.
Iz testa oblikujemo 8 kroglic, ki jih položimo na pomokano desko in pustimo par minut vzhajati. Ta čas si pripravimo olje.
V posodo nalijemo za kakšna 2,5 prsta olja in ga segrejemo. Kroglice testa s prsti razvlečemo tako, da so robovi debelejši in sredina tanjša. Testo polagamo v vroče olje poševno.
Ko se langaš cvre, mora namreč plavati na olju, oz. se ne sme dotikati dna posode. Če imate možnost izberite posodo z debelim dnom, ki bo poskrbela za enakomerno zapečenost langaša.
Langaš ocvremo na hitro z obeh strani. Recimo cca pol minute do minuto na vsaki stani.
Ocvrt langaš odložimo najprej na rešetko, da se olje odcedi in šele nato na servieto, ki popivna ostalo olje.
Radi imamo domače
Trudimo se, da bi večinoma jedli zdravo, zato prisegamo na izdelke iz naših kmetih. V Mercatorjevih prodajalnah jih najdete veliko - označuje jih napis Radi imamo domače.
Recept: 220 stopinj poševno