Aktivnosti na slovenski obali

Aktivnosti na slovenski obali (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 6. 2014

Dopust ob morju za številne že dolgo ne pomeni več le zasluženega poležavanja, ampak tudi priložnost za različne športno-rekreativne dejavnosti. Seveda to velja tudi za tiste, ki se podajate na slovensko obalo.

Poleg samoumevnega plavanja se lahko v jutranjem ali večernem hladu odpravite na tek, pa tudi kolesarjenje vam je tako rekoč kadarkoli na voljo.

Kdor ima željo po trdem preizkušanju moči na cestah razgibanega zaledja naše obale, si bo verjetno pripel­jal lastno kolo. Tistim, ki takih potreb nimajo, pa bo povsem zadostovalo, če si kolo izposodijo in se odpravijo na ne prezahteven, a zato toliko bolj navdihujoč izlet.

Slovenci, ki prihajajo na dopust na slovensko obalo, so večinoma ljudje iz notranjosti in znajo posebej ceniti poglede na stvari, ki so domačinom samoumevne, denimo na nasade oljk in na soline. S kolesa pa je mogoče tudi najbolj znane obalne kraje, denimo Piran, Sečoveljske in Strunjanske soline, ugledati v novi luči.

Tako kot kolo si je mogoče izposoditi palice za nordijsko hojo.

Razglejte se po spletu in se pozanimajte pri obalnih turistično-informacijskih centrih, izposojajo pa jih tudi v nekaterih hotelih.

Pod vodstvom

Poleg stvari, ki jih lahko počnete na last­no pest, so vam na voljo kar številne organizirane dejavnosti. Ponuja jih vse več hotelov na Obali, ki imajo zato med svojim osebjem športne vaditelje in animatorje. Nekatere od teh dejavnosti so za njihove goste brezplačne.

Če se odločite za nordijsko hojo, voden sprehod, posebej pa še za kolesarjenje, se vam bo odstrla marsikatera zanimivost slovenske Istre, ki bi vam drugače morda ostala neznana. Tudi sveta umetnosti se je mogoče na ta način dotakniti, saj se na polotoku Seča in v jedrih obalnih mest ter v njihovih parkih nahajajo zbirke kamnitih kipov, ki so začeli nastajati pred desetletji v okviru simpozija Forma Viva Portorož. Pa še marsikaj drugega se vam tako ponudi, ne nazadnje stik z ljudmi, ki jih sicer ne bi imeli priložnost spoznati.

Na voljo so še različne vodene aktivnosti, ki potekajo v bazenih, denimo vodna aerobika in druge oblike skupinske vodne vadbe; te se ponekod odvijajo pod vodstvom fizioterapevta.

Že dolgo je v ponudbi hotelov tudi vadba v fitnes centrih. Naj vam ne bo nerodno, če si pri sicer skupinski vadbi želite individualnega nasveta; voditelji niso samo plačani za svoje delo, ampak večinoma tudi zelo odprti ljudje, ki so veseli, če lahko komu svetujejo in razkažejo svoje znanje. Lahko vam tudi sestavijo individualni program vadbe, ampak to je stvar, ki jo je pač treba plačati.

Kar vam ustreza

Vse naštete stvari so primerne tudi za starejše, za tiste, ki se morajo naprezati le previdno in nasploh za ljudi, ki jim ni do tega, da bi se posebej izpostav­ljali večjim naporom, a želijo biti v gibanju. Seveda se lahko, če vas morje iz takšnega ali drugačnega razloga ne mika, podate v bazen in se razgibate s plavanjem ali pa zgolj lenobno uživate v vodi.

Če ste pripravljeni odšteti še kak evro, pa nekateri hoteli ponujajo tudi različne oblike skupinske vadbe, kot so joga, meditacija, kinesis ...

Nobenega razloga torej ni, da si med dopustom na domači obali ne bi privoščili takega in ravno toliko gibanja, kot vam najbolj ustreza.