Ideja za izlet: Sprehod po Tolminskih koritih (+ recept za tolminsko friko)

14. 5. 2021
Deli
Ideja za izlet: Sprehod po Tolminskih koritih (+ recept za tolminsko friko) (foto: Profimedia)
Profimedia

Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice. Na to idejo za izlet se bomo še posebej radi spomnili v poletni vročini.

Tolminska korita so s 180 metri nadmorske višine najnižja in tudi najbolj južna vstopna točka v Triglavski narodni park. Pa tudi najpomembnejša naravna znamenitost tolminske občine.

Nahajajo se ob poti iz Tolmina v Čadrg (ta, mimogrede, že leži v Triglavskem narodnem parku).

Lahka krožna pot vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije.

Največje zanimivosti v Tolminskih koritih

  • Medvedova glava – velika skala, zagozdena med stene kanjona Zadlaščice.
  • Hudičev most – ki se dviga 60 metrov nad reko Tolminko.
  • Dantejeva jama – ali Zadlaška jama, ki ima svoje drugo ime po pesniku Dante Alighieriju.
  • Termalni izvir
  • Sotočje
Hudičev most se dviga 60 metrov nad reko Tolminko. Profimedia

Hudičev most se dviga 60 metrov nad reko Tolminko.

Povprečna temperatura izvirske temperature je okrog 19 stopinj, temperatura Tolminke pa od pet do devet stopinj.

Dantejeva jama – posebnost Tolminskih korit

Po jami odteka voda soškega ledenika.

Celoten splet jame je dolg 1.140 in globok 40 metrov, v jami pa so tudi tri dvorane. Omenjena jama spada med nevarnejše, zato obisk brez spremstva vodnika ni dovoljen.

Tolminska frika

Frika (t'minska ali tolminska frika) je tradicionalna jed, ki značilna za zgornje Posočje, izvira pa iz sosednje Furlanije – Julijske krajine. Posebnost jedi je, da se jo pripravlja na več različnih načinov oziroma z različnimi kombinacijami sestavin. Vsaka vas pozna tako rekoč svoj poseben recept.

Glavne sestavine so staran sir (najpogosteje Tolminc), krompir, jajca, svinjska mast, dodajo se tudi koščke mesa, kot sta panceta in pršut.

Dorothy61n1 | Wikipedia
Sestavine:
  • krompir
  • sir Tolminc
  • maščoba za peko
Priprava:

Krompir olupite, narežite na tanke lističe in specite v ponvi na ogreti maščobi. Lahko uporabite tudi narezano slanino.

Ko je krompir skoraj pečen, dodajte narezan ali nariban sir in dobro premešajte.

Dobro zapecite na obeh straneh.

Frika se jé sama, kot glavna jed, ali s prilogo, ki je navadno polenta.

Variacije: frika z jajci in sirom, s sirom in kisom, s sirom in popečeno čebulo.

Pred izletom preverite urnik in druge pomembne informacije na www.soca-valley.com
Preverite še:
Ali pa:

 

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić