Obalno kraška regija: izlet do koče na Kokoši

Obalno kraška regija: izlet do koče na Kokoši (foto: DDD) DDD
25. 10. 2020

Koča na Kokoši (670 m) stoji na vzpetini hribu Jirmanec, ki se bohoti tik ob meji z Italijo ter med Lipico, znano po konjeniškem parku, po pršutu znano vasjo Lokev in eno najstarejših turističnih jam v Evropi, Vilenico.

DDD

Koča je dobila ime po istoimenskem vrhu Kokoš (674m), z gozdom poraščeni vrh je od koče oddaljen dobrih 5 minut. Dobrih 30 minut hoje od koče se jugovzhodno nahaja vrh Veliko Gradišče, ki je s svojimi 741 m najvišji vrh Tržaško – Komenskega Matičnega Krasa.

Med potjo na vrh se nam večkrat odpre veličasten razgled, še posebej ob zares lepem vremenu se vidi daleč naokrog saj lahko takrat občudujemo tudi Triglav in italijanske Dolomite .

DDD

Pogled lahko usmerimo tudi proti obali, kjer ob idealnih vremenskih okoliščinah zagledamo celo Benetke. Obisk koče lahko združimo še z obiskom Sežane, Lipice, Lokve, Vilenice, Trsta in seveda tudi Škocjanskih jam.

DDD

Do vrha vodi več lahkih in označenih poti, ki so primerne tudi za družine z majhnimi otroki. Najbolj priljubljeni poti sta iz vasi Lokve (približno uro in 30 minut hoje) ter iz Lipice (slabo uro hoje). Med vzpenjanjem boste morali premagati približno 250 metrov nadmorske višine.

Preberite še: Čudovita Vremščica ali Gorenjska: dom na Zelenici