TAKO se pravilno obnaša v hribih!

1. 7. 2019
Deli
TAKO se pravilno obnaša v hribih! (foto: Profimedia)
Profimedia

Bonton v hribih obstaja in pomembno je, da ga poznamo vsi, ki se odpravimo v hribe, gore ali pa le na obisk kakšne planote. Pravila so presenetljivo enostavna in pravzaprav presenetljivo logična.

Večina narodnih parkov v Sloveniji ima nekaj napisnih pravil, mi pa smo naredili seznam petih pravil, ki so nenapisana in se jih vsi redni in občasni planinci moramo držati.

Pravzaprav so to pravila, ki bi se jih morali držati povsod, ne le v gorah!

1. Ne smetite!

VSE, kar prinesete na hrib, goro ali planoto, vzemite s seboj. Vsako plastenko, vsak ovitek od sendviča in vsak ogorek cigareta vzemite s seboj domov. Ne skrivajte smeti pod kamni, ne mečite jih v grmovje. Če je bil prostor zanj v vašem nahrbtniku prej, bo tudi po uporabi! To velja tudi za papirnate robčke. Ti se namreč razgrajajo več let in to NE v gorah. Prav tako ne trgajte rož in ničesar ne odnašajte.

2. Ne povzročajte hrupa!

Ljudje smo v gorah, hribih ali planotah obiskovalci. Zato se moramo obnašati temu primerno. Pravi prebivalci gora so živali in so rastline. Le predstavljajte si, da bi sredi noči nekdo prišel k vam domov in začel vpiti, se glasno pogovarjati ali pa vrteti glasbo. Naj bo v naravi glasba petje ptic, ne najnovejša pop uspešnica!

3. Primerno obuti hodite po označenih poteh!

Čisto preveč gorsko-reševalnih akcij bi lahko preprečili. Nepravilno obuti posamezniki ne škodijo le sebi, ampak tudi vsem v bližini. Z neprimerno obutvijo so bolj dovzetni za poškodbe in s tem do potrebe po pomoči. Z akcijami se nato vznemiri mir v gorah in nenazadnje naredi veliko okoljske škode. Enako velja tudi za hojo po neoznačenih poteh. Živali se že navadijo na naše gibanje po določenih poteh, zato ne zaidite z njih. Pazite tudi, da počivate tam, kjer drugih ne ovirate.

4. Ne kopajte se v rekah in jezerih namazani!

Sončne kreme in drugi kozmetični preparati, ki jih imate na sebi med kopanjem, so strupeni za okolje. Naravna okolja so občutljiva in vsakršno poseganje v to naravno biosfero je neodgovorno in neprimerno. Gorske reke, potočki in jezera so dom živalim in različnim rastlinam, zato ne posegajte vanje!

5. Pozdravite!

Že na obisku Šmarne gore blizu Ljubljane se pravi hribolazci pozdravijo. Kratek Živjo ali Dober dan ter nasmeh kažeta, da smo v gorah vsi enaki in da smo povezani v tej prijetni športni aktivnosti. Velja pravilo, da tisti, ki se vzpenja, pozdravi tistega, ki že sestopa. Bodite obzirni tudi do počasnejših in če kdorkoli potrebuje pomoč, mu pomoč vsekakor ponudite. Morda jo boste naslednjič potrebovali vi!

Kupite Planinsko srečko in pomagajte obnoviti slovenske planinske poti in koče

Planinska srečka je produkt partnerstva med Planinsko zvezo Slovenije, ki je največja športna zveza pri nas, in Športne loterije. Namen Planinske srečke kot del družbeno odgovornega delovanja obeh partnerjev je zbrati sredstva za obnovo slovenskih planinskih poti in koč. Planinsko srečko kupite na vseh prodajnih mestih Športne loterije, na spletni strani www.e-stave.com in v Planinski trgovini PZS. Cena srečke je 1 evro.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren