Na kaj morate biti pozorni, če začenjate z novo vrsto vadbe

Na kaj morate biti pozorni, če začenjate z novo vrsto vadbe (foto: profimedia) profimedia
6. 7. 2018

Zbrali ste pogum in se odločili, da se preizkusite v novi športni aktivnosti. Veste, na kaj morate biti še posebej pozorni?

Ker začenjanje z novo vadbo ni mačji kašelj, vas opozorimo na nekaj stvari, ki jih ne smete spregledati. Vsekakor pa se držite pravila, da morate v športu uživati in se v njem sprostiti. Drugače namen ni dosežen.

Pri novi vadbi je vsaj na začetku priporočljivo, da vaje izvajate pod nadzorom trenerja. Če boste trenirali sami, se dogovorite za nekaj ur, lahko pa izberete tudi skupinsko vadbo, kjer je trener vedno prisoten. Upoštevajte navodila glede dihanja, drže in specifičnih napotkov za vaje, saj boste le tako lahko čez čas videli učinek treningov. Ko izberete novo vrsto aktivnosti, zastavite minimalno obdobje, v katerem se je morate držati, tudi če vam ne bo všeč. Pogosto se zgodi, da posamezniki odnehajo že po eni ali dveh vadbah, saj so prepričani, da takega napora ne zmorejo ali da niso zares pripravljeni stopiti iz območja udobja. Če vam po mesecu ali dveh aktivnost še vedno ne bo v veselje, jo lahko prekinete.

Pametno je tudi izkoristiti brezplačne ure, ki jih podarjajo programi, da spoznate vadbo in se lažje odločite, ali se je boste udeleževali. Vendar v to ne polagajte vseh upov. Tudi, če ne bo čisto takšna, kot ste pričakovali, ampak je vsaj približno to, kar si želite, vztrajajte v njej. Spoznali boste več vaj, s časom boste bolje pripravljeni in se treninga celo veselili.

Zavedati se morate, da vedno ne bo lahko. Še posebej na začetku, če niste ravno v svoji najboljši formi. Veliko znoja in napora bo potrebnega, da se prebijete skozi to obdobje, potem pa vam bo aktivnost predstavljala izziv in odklop od napetosti, s katero se spopadate vsak dan. Brez težav boste dodali še planinarjenje v prostih dnevih ali večerni tek in ostale aktivnosti ter poskrbeli za zdravje. Takrat bo cilj dosežen.

Pripravili smo seznam različnih vadb in aktivnosti, ki jih lahko preizkusite še to poletje: