Kdaj je pravi čas, da otroka začnemo učiti smučati?

Kdaj je pravi čas, da otroka začnemo učiti smučati? (foto: Profimedia) Profimedia
12. 1. 2017

Ena stvar je, če se malček zabava in uživa na snegu, druga pa, da v smučarski šoli sledi navodilom učiteljev smučanja.

Če v igri uživa, poslušati pa se mu ne zdi zabavno, je to znak, da bo naslednja zima za učenje mnogo primernejša od te, ki je očitno še rezervirana za igrice na snegu.

Otrok pa mora najprej dobro shoditi, dobiti potrebno koordinacijo, okoli tretjega leta pa ga že lahko počasi postavimo na smučke.

Kdaj je pravi čas?

Seveda je vse odvisno od otroka, nekateri obožujejo sneg in šport ter imajo dobro razvite motorične sposobnosti, druge pa rado zebe, ne marajo se gibati in posledično zaostajajo v motoriki.

A v zgodnjem otroštvu so otroci najbolj dojemljivi za spoznavanje različnih oblik gibanja.

Smučanje je zaradi snega in drsenja še posebej zanimivo. Tako, da prvo zimo po otrokovem tretjem rojstnem dnevu že lahko načrtujete prve smučarske podvige.

Oprema

Če je otrok star manj kot tri leta in ga želite le seznaniti z občutkom drsenja po snegu, so dovolj plastične smuči s trakovi, ki se napnejo čez zimske čevlje. Za pravo učenje smučanja pa je treba izbrati opremo, v kateri se otrok predvsem dobro počuti.

Naj pancerje najprej preizkusi že doma, naredi nekaj korakov, da vidi, da so to težki in trdi čevlji. Kar doma ga dajte tudi na smučke – malo zaradi občutka, malo pa zaradi motivacije, da bo komaj čakal, da jo mahne še na sneg.

In polagamo vam na srce, da otroku kupite udobno in dobro čelado, saj je to posebno pri prvih zavojih zelo pomemben kos opreme. Tudi rokavice in smučarke hlače naj bodo iz dobrih materialov, da ne bo otroka takoj zeblo ali premočilo.

Kje začeti?

Najprej naj otrok samo hodi dol in gor v smučkah, brez palic. Potem najdite hribček, dobrodošel je tudi kakšen tekoči trak za male otroke, da se ne bo naveličal 'štampfanja'. Trak otroka zapelje nekaj metrov višje, nato pa se lahko spusti po položni strmini.

Nekateri otroci bodo zelo hitro napredovali in takrat je smiselno obiskati katero od smučišč, ki ima urejene položne proge, na katerih se večinoma vozijo začetniki in ni nevarnih hitrih smučarjev.

Učitelj

Ko otrok začne smučati po daljših progah, je dobro razmisliti, kdo naj ga uči. Če imate bolj slabe živce ali vas otrok ne posluša, vam priporočamo, da vsaj za nekaj ur najamete smučarskega učitelja. Otroci navadno raje sledijo navodilom učiteljev kot staršev, predvsem pa učitelji poznajo prave pristope in vaje, s katerimi navdušijo mlade smučarje. Učitelji poskrbijo, da so otroci na snegu varni, se pravilno gibajo in uživajo.