Video: Meje med rekreativnim in vrhunskim športom

Video: Meje med rekreativnim in vrhunskim športom (foto: www.bodytehnika.si) www.bodytehnika.si
6. 11. 2014

V poplavi različnih množičnih rekreativnih športov se v današnjem času na neki način brišejo tudi nekatere meje med rekreativnim in vrhunskim športom.

Kakšen je vpliv in namen Body tehnike™ v rekreativnem in vrhunskem športu, govori naslednji prispevek Barbare Tavčar, master body inštruktorice, ki je primer dobre prakse z vrhunskim športnikom predstavila tudi na Evropskem kongresu integrirane medicine v Beogradu.

Vrhunski in rekreativni šport sta si različna zlasti v namenu in ciljih

Odločitev, kako bo z našim zdravjem in psihofizično pripravljenostjo, je stvar posameznika.

Za človekovo dejavnost je značilna neka gibalna, telesna aktivnost, ki nam pomaga razvijati sposobnosti, ki jih pri vsakdanjih opravilih radi zanemarjamo. S tem si krepimo zdravje, ohranjamo stik s sabo, se zabavamo, premagujemo skrajne meje, tekmujemo ... Se pravi, da na neki način šport predstavlja neko socialno potrebo.

V nekaterih primerih se meje med rekreativnim in vrhunskim športom celo brišejo. Se vprašamo, zakaj? V poplavi množičnih rekreativnih aktivnostih je organizacija rekreativnih tekmovanj logična posledica. Vendar tudi slednje terjajo davek na zdravju posameznika. Veliko tovrstnih tekmovanj od posameznika namreč zahteva maksimalne telesne in duševne napore, ki jim trenutno psihofizično stanje ni kos.

V primeru rekreativnega športa so notranje pobude rekreativne narave, v primeru vrhunskega pa gre za jasno izražene tekmovalne cilje. Športni način življenja je sistem vrednot, ki jih postopoma od rane mladosti športnik vključuje v svoj osebni življenjski slog. Sčasoma postanejo del njihovega notranjega sveta in individualna potreba vsakega posameznika. In danes bolj kot kdaj prej vrhunski šport postaja poklic, kjer so dobra organiziranost, strokovnost in odlični pogoji dela zgolj temelji, ki pripelje do vrhunskega rezultata.

Obstajajo razlike v vadbenem procesu?

Za športno rekreacijo se odloči vsak posameznik. Po kakšnih kriterijih se boste odločali? Vsekakor priporočam, da se ne odločate, ker vam je nekaj bližje, bližje domu, službi, vendar mora odtehtati strokovnosti kadra, kvaliteta samega programa in seveda posluh za dosego želenih ciljev.

Izbrani program mora biti usmerjen k celovitemu zdravju, v primerjavi z vrhunskim športom se vadba razlikuje po intenzivnosti, obremenitvi, času treninga, prehrani in še bi lahko naštevala.

Vrhunski in rekreativni šport si delita najpogostejši vzrok za poškodbe

Za neko obliko rekreacije se lahko odloči vsak, ne glede na spol, starost, socialni status, psihofizične sposobnosti, v vrhunskem športu pa obstaja velika selekcija. Kljub vsemu pa je pri obeh oblikah prisotna možnost poškodb.

Najpogostejši vzrok za poškodbe, ne glede na vrhunski ali rekreativni pristop, je mišično neravnovesje. Že sedeči način življenja prinaša veliko tegob, povezanih z nepravilnim obremenjevanjem mišično-sklepnega sistema – preveč sedenja, napačno sedenje, premalo različnih gibalnih aktivnostih, stres ... Če rekreativci preveč sedimo, na drugi strani vrhunski športnik premalo truda vloži v kvaliteten razvoj temeljev, t. i. bazičnih kretenj, ki so pogoj za boljši razvoj preostalih specifičnih sposobnosti, potrebnih za izbrani šport. Dinamika, intenzivnost in pogostost treningov in tekmovanj lahko privedejo do utrujenosti, prenatreniranosti ipd., s čimer povečamo možnost poškodb.

Body tehnika™ v rekreativnem in vrhunskem športu

Robert Kranjec, Body tehnika treningBody tehnika™ je eden boljših izborov rekreativne vadbe in podpore vrhunskemu športu. V kratkem času učinkovito vpliva na celoten organizem in nosi vse karakteristike zdravstvenega fitnesa. Pri sami vadbi se pozornost ne usmerja zgolj v mišično aktivacijo, temveč tudi na prisotnost uma ter povezanost telesa.

Pa v vrhunskem športu?

Biti vrhunski športnik pomeni delati dan za dnem, delati s telesom, glavo in srcem. Se za rezultat tudi odrekati. Body tehnika v vrhunskem športu s pomočjo testiranj in treningov ponuja kvalitetno podporo rednim treningom, razvija mobilnost in stabilnost, izboljšuje samo specifiko izbranega športa in prevenira (in sanira) poškodbe ter preprečuje pretreniranost.

Dober primer prakse je naše sodelovanje z vrhunskim skakalcem Robertom Kranjcem. Svoje delo in rezultate smo pred kratkim predstavili tudi na 7. Evropskem kongresu integrirane medicine v Beogradu. Z vključitvijo treningov Body tehnike v Robertov obstoječi ciklus smo v zelo kratkem času izboljšali potrebne motorične sposobnosti (predvsem mobilnost in stabilnost) ter pomagali pri nevrološki ozaveščenosti samega skoka. Ena izmed posebnosti naših treningov in filozofije same tehnike je tudi dejstvo, da se poskušamo čim bolj približati specifiki posameznega športa – v tem primeru je to letenje.

Ne glede na to, ali ste rekreativni ali vrhunski športnik – celostno zdravje organizma bi moralo biti med prioritetnimi nalogami. Tako kot vrhunskemu športniku poškodba lahko pomeni zaključek športne poti, tako nepravilni, prenaporni in enolični rekreativni programi organizem izpostavijo napačnemu in prevelikemu stresu. V tem primeru se trditev zdrav duh v zdravem telesu izkaže za še kako pravilno. Če se odločate o pravi rekreativni izbiri, imate prekomerno telesno težo, ste šibkega zdravja, s slabim imunskim sistemom, mišično-sklepnimi bolečinami, poškodbami ali specifičnimi cilji, naj vam bosta glavni vodili postopnost in strokovnost.

Barbara Tavčar, master body inšturktorica
PBS športni center odličnosti
www.bodytehnika.si

Video produkcija: Danijel Čančarević, foto: Arhiv bodytehnika.si

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri